Satelitski posnetki kažejo vso razsežnost orkana. Foto: Reuters
Satelitski posnetki kažejo vso razsežnost orkana. Foto: Reuters
Lastnik pogrešane ladje je družba TOTE. Foto: Reuters

V ZDA ob tem z zaskrbljenostjo spremljajo iskanje tovorne ladje s 33 člani posadke, od katerih je 28 ameriških državljanov, pet pa poljskih.

224 metrov dolgo ladjo El Faro so pri bahamskem otoku Crooked Island valovi, ki so dosegali višino devet metrov, skoraj prevrnili, ameriška obalna straža pa je v petek zvečer z njo izgubila stik.

Neurje jo je zajelo na poti s Floride proti Portoriku, iz pristanišča v Jacksonvillu pa je izplula, ko je bil Joaquin zgolj tropska nevihta, ki pa se je nato naglo razmahnila v orkan četrte stopnje.

Anthony Chiarello, predsednik in izvršni direktor lastnika ladje, družbe TOTE, je povedal, da se je že srečal s svojci članov posadke in da je prva prioriteta družbe varna vrnitev vseh na krovu.

Rekordne padavine?
Nacionalni center za orkane v Miamiju poroča, da je Joaquinova grožnja vzhodni obali ZDA zdaj manjša, saj naj bi zavil proti severu dlje od obale, ki pa lahko še vedno pričakuje veter in močan dež. V Južni Karolini tako napovedujejo deževje, "kot ga ni bilo že 200 let".

Od Floride pa tja do Nove Anglije na severu so na Joaquina vseeno pripravljeni, guverner New Jerseyja Chris Christie pa poziva vse prebivalce ob obali k evakuaciji.