V neposredni bližini kraja v Kveti, kjer se je razstrelil napadalec, so dekliške šole, policijska postaja in vojaško oporišče. Foto: Reuters
V neposredni bližini kraja v Kveti, kjer se je razstrelil napadalec, so dekliške šole, policijska postaja in vojaško oporišče. Foto: Reuters
Eksplozija v Pakistanu terjala enajst življenj

V Kveti, prestolnici province Beludžistan na jugozahodu države, je avtomobil bomba eksplodiral že zjutraj po krajevnem času. Napad se je zgodil pred sedežem policije. Po navedbah tamkajšnje bolnišnice je bilo ubitih 13 ljudi, med njimi devet policistov. Okoli 20 jih je bilo ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odgovornost sta prevzeli dve skupini, lokalna veja t. i. Islamske države in Džamat ul Arar, ki je povezana s pakistanskimi talibani.

Mesto del nove kitajske svilne poti
Običajno prometna pot, ob kateri so dekliška osnovna šola, dekliška gimnazija, policijska postaja in vojaško oporišče, je bila tokrat skoraj prazna, saj je ta dan praznik ob koncu svetega meseca ramazana.

Kveta, prestolnica pokrajine Beludžistan, leži 100 kilometrov vzhodno od meje z Afganistanom. Pokrajina velja za nasilno in posledično izjemno militarizirano, saj imajo v njej sedež separatisti kot tudi talibani in nekatere druge militantne skupine.

Pokrajina je tudi osrednji del kitajskega projekta obujanja svilne poti "en pas - ena pot" v Pakistanu. Skrajneži t. i. Islamske države so v mestu Kveta pretekli mesec ugrabili in umorili dva kitajska državljana.

Napada še v Paračinaru
Proti večeru pa sta dve eksploziji odjeknili še na tržnici v mestu Paračinar. Druga bomba je eksplodirala, ko so ljudje želeli pomagati ranjenim v prvi eksploziji. Skupaj je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP po zadnjih podatkih umrlo najmanj 37 ljudi, okoli 150 pa jih je bilo poškodovanih.

Tržnica je bila polna ljudi, ki so kupovali vse potrebno za praznovanje bajrama, s katerim se bo v nedeljo sklenil muslimanski sveti mesec ramazan.

Eksplozija v Pakistanu terjala enajst življenj