Pakistan se je znova znašel v vrtincu politične nestabilnosti. Foto: Reuters
Pakistan se je znova znašel v vrtincu politične nestabilnosti. Foto: Reuters

Sicer mirni protesti proti vladi so se po dveh tednih sprevrgli v nasilje, ko so se protestniki napotili proti premierjevi rezidenci, zato je policija posredovala s solzivcem in gumijastimi naboji.

Približno 25.000 protestnikov, ki že več dni pred stavbo parlamenta v Islamabadu zahteva Šarifov odstop, se je ponoči napotilo proti premierjevi rezidenci. V poslopje so metali kamne, barikade okrog stavbe pa poskušali odstraniti z žerjavi. Policija se je odzvala s solzivcem in gumijastimi naboji in v spopadih, ki so izbruhnili, je bilo po navedbah zdravniških virov ranjenih več kot 400 ljudi. Spopadi med policisti in nekaj sto protestniki, ki so zažigali avtomobile, so se nadaljevali tudi čez dan.

Za varnost skrbi 40.000 policistov in vojakov
Vlada je za varovanje območja z vladnimi poslopji namestila več kot 40.000 policistov in vojakov, potem ko sta opozicijski politik Imran Kan in klerik Tahirul Kadri v prestolnico iz Lahoreja 14. avgusta pripeljala na tisoče protestnikov.

Brez nasilja so približno dva tedna protestirali pred parlamentom in zahtevali odstop Šarifa. Temu Kan očita, da je priredil izide lanskih parlamentarnih volitev, na katerih je zmagal, obtožil ga je tudi korupcije. Vlada zavrača kakršno koli možnost Šarifovega odstopa, a je zagotovila, da ostaja odprta za pogajanja.

Kan je sicer Pakistance pozval, naj kljub nasilju nadaljujejo proteste. "Nadaljevali bomo do zadnjega diha," je zagotovil in napovedal, da bo Šarifa tožil zaradi nasilja. Zaradi nemirov pa se bodo sešli tudi vojaški poveljniki, saj se vse več ljudi boji, da bo zaradi političnih napetosti prisiljena posredovati tudi vojska.