V Pakistanu več kot sto ekip prostovoljcev izvaja obširne akcije cepljenja s kapljicami proti otroški paralizi. Foto: Reuters
V Pakistanu več kot sto ekip prostovoljcev izvaja obširne akcije cepljenja s kapljicami proti otroški paralizi. Foto: Reuters
Nigerija
V Nigeriji so še pred pred šestimi leti imeli več kot polovico svetovnih primerov otroške paralize, v zadnjih štirih leti pa so našteli le dve novi okužbi. Foto: Reuters

Sakina Bibi in njena hči Aliza Bibi sta umrli po tem, ko ju je ustrelil napadalec, ki se je pripeljal in nato zbežal na motorju. Obe sta umrli med prevozom v bolnišnico, je sporočil policijski predstavnik Nasibulah Han, poroča Guardian.

Trenutno po Pakistanu poteka obsežna vladna akcija cepljenja proti otroški paralizi, v kateri sodeluje okoli sto ekip, večinoma sestavljenih iz prostovoljcev. "Napad na te predane delavce, ki za svoj narod tvegajo svoja življenja, je napad na našo prihodnost," se je odzval pakistanski premier Šahid Hakan Abasi.

Čeprav za napad še nihče ni prevzel odgovornosti, talibani in konservativne verske organizacije pogosto grozijo izvajalcem cepilnih akcij, saj cepljenje dojemajo kot del zahodnjaške zarote, v kateri naj bi zahodne sile s cepljenjem sterilizirale pakistanske otroke.

"V Kveti in v provinci Beludžistan se ljudje bojijo tujih vohunov, zato ne odobravajo dejavnosti nevladnih organizacij, med katerimi je tudi cepljenje," je dejal islamski klerik Mahmud Džan in dodal, da dvome sproža tudi prisotnost pakistanske policije, ki brani prostovoljce.

Pakistan, Afganistan in Nigerija so zadnje tri države, kjer še niso odpravili otroške paralize, bolezni, ki pohablja otroke, lahko pa je tudi smrtonosna.

Fundacija Gates prevzela nigerijski dolg Japonski
V Nigeriji je medtem oblastem uspelo doseči 80-odstotno precepljenjenost, v letu 2017 niso zaznali nobene nove okužbe, poročanje Quartz Africe povzema The Independent. Ob tem je fundacija Billa in Melinde Gates naznanila, da bo odplačala nigerijski dolg Japonski v višini 62 milijonov evrov.

"Zaradi izjemnega truda nigerijske vlade pri odpravljanju otroške paralize bomo poplačali nigerijski dolg japonski vladi," so za Independent sporočili iz fundacije, ki je pred sedmimi leti v boju proti bolezni pomagala tudi Indiji.

Še pred šestimi leti je bilo v Nigeriji za polovico vseh primerov otroške paralize. Čeprav med drugo polovico leta 2014 in prvo polovico leta 2016 niso našteli novih primerov, je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) leta 2016 v odročnih predelih odkrila dva nova primera, zato za državo še naprej velja velika stopnja tveganja.