Jonathanovi privrženci so do zadnjega kotička napolnili stadion v Port Harcourtu. Foto: EPA
Jonathanovi privrženci so do zadnjega kotička napolnili stadion v Port Harcourtu. Foto: EPA

Predvolilni shod so na stadionu v mestu Port Harcourt pred aprilskimi predsedniškimi volitvami pripravili privrženci nigerijskega predsednika Goodlucka Jonathana. Panika je po pričanjih očividcev izbruhnila, potem ko je neki policist streljal v zrak, s čimer je skušal pomiriti množico, ki se je po predsednikovem govoru prerivala pri glavnem izhodu s prenapolnjenega stadiona.

Namesto da bi ljudi pomiril, je policist s streljanjem povzročil paniko, saj so skušali zbežati skozi ozke stranske izhode. V prerivanju je umrlo 11 ljudi, več kot 30 pa je bilo ranjenih. "Množica je bila ogromna, stadion je bil napolnjen do zadnjega kotička," je povedal Ken Saro-Wiwa, pomočnik predsednika Jonathana.

"Žalujem s tistimi, ki žalujejo"
Jonathan je vse skupaj označil kot "žalosten, nesrečen in obžalovanja vreden dogodek" in že odredil preiskavo. "Žalujem s tistimi, ki žalujejo," je povedal predsednik, ki tudi sam prihaja z juga Nigerije. "To je žalosten konec sicer zelo uspešnega dneva," je še dodal Saro-Wiwa.

Predsednik Jonathan, čigar Ljudska demokratska stranka (PDP) je po obnovi civilne vlade v Nigeriji leta 1999 zmagala na vseh predsedniških volitvah doslej, je favorit aprilskih volitev. Pritisk, da morajo biti tokratne volitve v največji afriški državi verodostojne, potem ko so več prejšnjih volitev zaznamovali nasilje in prevare, je z vseh strani izjemno velik.