Delvaci v Pentagonu se po skoraj tednu dni vračajo na delo. Foto: Reuters
Delvaci v Pentagonu se po skoraj tednu dni vračajo na delo. Foto: Reuters
Zaradi nedogovora med demokrati in republikanci o sprejetju začasnega zakona glede financiranj vlade so že teden dni zaprti narodi parki in muzeji. Foto: EPA

Kot je v soboto pojasnil obrambni minister Chuck Hagel, t. i. zakon o plačevanju vojski, ki ga je nedavno sprejel kongres, po mnenju odvetnikov Pentagona določa, da so iz začasnega zaprtja vladnih agencij izvzeti uslužbenci obrambnega ministrstva, "katerih obveznosti prispevajo k morali, blaginji, sposobnostim in pripravljenosti" ameriških vojakov.
Zanimiv preobrat pa se je včeraj zgodil v kongresu, ko je predstavniški dom soglasno s (407 glasovi za in nobenim proti) sprejel ukrep, da bo imelo okoli 800.000 vladnih uslužbencev, ki so bili na prisilnem dopustu, tega plačanega. Plačani bodo retroaktivno, potem ko bo zaprtja vlade enkrat konec.

Kongres mora preskoskočiti še dve oviri
Delovanje ameriških zveznih služb, razen nujnih, se je ustavilo v torek, potem ko kongres ni sprejel zakona o začasnem financiranju njihovega delovanja.
Republikanci so namreč zahtevali, da se predsednik ZDA Barack Obama v zameno odpove svoji zdravstveni reformi ali vsaj v proračunu preloži začetek njenega izvajanja, česar pa demokrati in Bela hiša ne sprejemajo.

Obama je predstavniški dom kongresa pozval, naj konča 'farso' in 'brezpogojno' sprejme zvezni proračun ter tako konča zaprtje zveznih služb. Kot je poudaril, je senat proračun že sprejel in tudi v predstavniškem domu je dovolj demokratskih in republikanskih glasov, da se stvar konča.

Kongres mora zvišati tudi zdajšnjo mejo javnega dolga do 17. oktobra. Če tega ne bo storil, bi imelo to po napovedih vlade uničujoče posledice za ameriško gospodarstvo, saj ZDA ne bodo mogle več poravnati svojih obveznosti.