Portoriko se po orkanu Maria spopada z obsežno gmotno škodo. Foto: EPA
Portoriko se po orkanu Maria spopada z obsežno gmotno škodo. Foto: EPA
Portoriko
V Portoriku je zaradi orkana Maria umrlo najmanj 13 ljudi. Foto: EPA

Na jezu Guajataca na severozahodu Portorika je v petek popoldne popustil odvodni jarek, prek katerega nadzorovano izpuščajo manjši tok vode. Kot je sporočila portoriška meteorološka služba, je začela prodirati večja količina vode, ki je povzročila takojšnje poplave in "izjemno nevarne razmere".

"Vsa območja ob reki Guajataca je treba nemudoma izprazniti. Vaša življenja so v nevarnosti," je ob tem na Twitterju zapisala meteorološka služba, guverner Portorika Ricardo Rossello pa je kmalu zatem odredil evakuacijo okoli 70.000 ljudi.

Z ameriškega čezmorskega ozemlja so do petka poročali o eni smrtni žrtvi, njihovo število pa je nato naraslo na najmanj 13. "Številni deli otoka so brez komunikacijskih povezav, tako da je 13 žrtev preliminarna ocena," je povedal guverner.

Po navedbah župana mesta Tao Baja Bernarda Márqueza je v mestu umrlo osem ljudi, ki so utonili ob poplavah, ki jih je povzročilo odprtje zapornic enega izmed jezer. Ali so te žrtve vštete v skupno število žrtev, ni še znano.

Trump že razglasil naravno katastrofo
Ameriški predsednik Donald Trump je že v četrtek za otok razglasil naravno katastrofo, kar je omogočilo sprostitev zveznih sredstev za pomoč. V Portoriku je sicer brez elektrike ostalo vseh 3,4 milijona prebivalcev, za ponovno vzpostavitev oskrbe z električno energijo pa bi lahko potrebovali več mesecev.

33 žrtev orkana Maria
V orkanu Maria je umrlo skupno 33 ljudi, od tega 15 na otoku Dominika, ki ga je orkan dosegel v torek. Tam je bilo uničenih med 70 in 80 odstotkov zgradb, ostali pa so tudi brez elektrike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tri smrtne žrtve je orkan zahteval tudi na Haitiju, dve pa na francoskem otoku Guadeloupe. Iz Dominikanske republike ne poročajo o mrtvih, je pa orkan povzročil obsežne poplave, zaradi česar so morali evakuirati 18.000 ljudi.

Maria, ki je trenutno orkan 3. stopnje z vetrovi do 200 kilometrov na uro, je v petek prečkal britansko otočje Turks in Caicos. V petek zvečer je bil več sto kilometrov vzhodno od Bahamov, je sporočil ameriški center za orkane.