Mesto Vrises na Lezbosu je utrpelo hudo škodo. Župan je dejal, da je mesto videti, kot da so ga
Mesto Vrises na Lezbosu je utrpelo hudo škodo. Župan je dejal, da je mesto videti, kot da so ga "zravnale bombe". Foto: Reuters
Potres
Na grškem otoku Lezbos je bilo poškodovanih najmanj 12 ljudi. En človek je umrl. Foto: Reuters
Potres
Potres naj bi čutili tudi v Atenah ter celo v Carigradu in Sofiji. Foto: Reuters

Umrla je ženska, ki so jo v eni izmed vasi na Lezbosu gasilci našli pod ruševinami, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Po zadnjih podatkih je bilo na otoku v potresu ranjenih najmanj 12 ljudi.

Potres je na Lezbosu povzročil precejšnjo gmotno škodo. Kot je za javni radio dejal župan otoka Spiros Galinos, je najhuje v bližini kraja Vrises, kjer se je porušilo več hiš, veliko jih je poškodovanih. Župan Vrisesa je dejal, da je mesto videti, kot da so ga "zravnale bombe". 500 prebivalcev mesteca bo noč preživelo v šotorih ali bližnjih hotelih, poroča portal Kathimerini.

Tudi v bližini kraja Plomari na jugu otoka je po navedbah tamkajšnjih oblasti močno poškodovan cerkveni zvonik, na več hišah so nastale razpoke. Zaradi tresenja tal se je sprožilo tudi več zemeljskih plazov, ki so zasuli nekatere ceste, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Seizmologi opozarjajo, da obstaja možnost zrušitve poškodovanih stavb v kakšnem izmed popotresnih sunkov.

Žarišče 10 kilometrov pod površjem Zemlje
Tla so se stresla ob 15.28 po krajevnem času (14.28 po srednjeevropskem), žarišče potresa pa je bilo okoli pet kilometrov južno od mesta Plomari, 84 kilometrov severozahodno od turškega mesta Izmir in deset kilometrov pod površjem Zemlje. Potresu je sledilo več popotresnih sunkov.

Potres so čutili na nekaterih grških otokih - poleg Lezbosa še na Hiosu in Samosu - ter v več grških in turških mestih, med drugim v Atenah in 330 kilometrov oddaljenem Carigradu. V Izmirju, tretjem največjem turškem mestu, je tresenje tal sprožilo paniko med prebivalci. Glede na navedbe na družbenih omrežjih so potres čutili celo v bolgarskem glavnem mestu Sofija.

Turčija in Grčija ležita ob tektonski prelomnici in državi je v zadnjih letih že večkrat stresel potres. Samo letos je zahodno obalo Turčije streslo več potresov z magnitudo do 5,5. Za enega hujših velja potres z magnitudo 7,6 blizu turškega mesta Izmir leta 1999, v katerem je umrlo več kot 17.000 ljudi.