Svet
(8)
Daphne Caruana Galizia
Daphne Caruana Galizia je razkrivala vpletenost korupcije v politično življenje na Malti. Foto: Reuters
Daphne Caruana Galizia
Obeležje v spomin novinarki v Valletti, pred katerega Maltežani prinašajo cvetje. Foto: Natalija Sinkovič

Dodaj v

V povezavi s smrtjo malteške novinarke aretirali deset ljudi

V njenem avtomobilu razneslo bombo
4. december 2017 ob 11:28,
zadnji poseg: 4. december 2017 ob 14:00
Valletta - MMC RTV SLO

Malteška policija je v povezavi z umorom raziskovalne novinarke Daphne Caruana Galizia, ki je umrla 16. oktobra ob eksploziji bombe, podtaknjene v avtomobilu, aretirala deset malteških državljanov.

Malteški premier Joseph Muscat je dejal, da so operacije potekale v krajih Marsa, Bugibba in Zebbug in da so nekateri prijeti že poznani policiji, nekateri pa imajo tudi že kazenske datoteke. "Jasno mi je, kaj so storili in kdo so, a za zdaj vam ne morem povedati več podrobnosti," je dejal Muscat. Policija ima 48 ur časa, da jih zasliši in proti njim vloži obtožnice, če bo to potrebno.

Malteška vlada je pri preiskavi primera, ki je šokiral državo, za pomoč prosila več mednarodnih strokovnjakov, tudi člane ameriškega Zveznega preiskovalnega urada (FBI). Poleg tega so za vsako koristno informacijo v zvezi z umorom ponudili milijon evrov nagrade, piše BBC.

53-letna Daphne Caruana Galizia je na svojem blogu poročala o domevnih primerih korupcije med malteškimi politiki. Bila je tudi velika kritičarka predsednika vlade Josepha Muscata, povezala ga je tudi s t. i. afero panamskih dokumentov. Galizijeva je Muscatu očitala, da je skupaj z ženo na skrivne račune v davčnih oazah prejemal plačila azerbajdžanskega predsednika Ilhama Alijeva oziroma vladajoče družine. Muscat je vse obtožbe zanikal. A Galizijeva ni bila kritična samo do vlade, ampak tudi do opozicijskih politikov. Tako je v enem od svojih zadnjih blogov politični položaj v državi označila za "obupen".

V svoji več kot 30-letni politični karieri je bila po besedah nekdanjega notranjega ministra Louisa Galee ena "najpomembnejših, vidnih in neustrašnih" novinark na Malti. Na pogreb je prišlo ogromno ljudi, njeni sorodniki pa so državnemu političnemu vrhu preprečili udeležbo.

Njen avtomobil je razneslo nekaj minut po tem, ko je zapustila svoj dom v Bidniji na severozahodu Malte. Eksplozija je bila tako silovita, da je raztreščeni avtomobil odneslo na polje ob cesti.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
tupamaross
# 04.12.2017 ob 12:36
Njena smrt dokazuje, da je odkrila in razkrinkala nekaj
velikega.

Upajmo, da se v to preiskavo bo vključilo večje število
tujih tajnih služb in razjasnilo njeno smrt, zločince pa
kaznovalo.
Vongobongo
# 04.12.2017 ob 12:22
" njeni sorodniki pa so državnemu političnemu vrhu preprečili udeležbo."

Hm so mel se sreco , da ni blo kaj hujsega.
davp
# 04.12.2017 ob 15:43
ali pa 10 nasprotnikov vladajoče stranke. Tisti, ki si je dovolil na tak način likvidirati novinarko, ima zelo dobre povezave z vlado. To si upam trditi. Malta je majhna država...
davp
# 04.12.2017 ob 15:40
aretirali 10 nepomembnih brezdomcev
marque
# 04.12.2017 ob 21:09
povezave na malteške novičarske strani:

aretirana brata

[url="https://www.timesofmalta.com/artic
les/view/20171204/local/caruana-galizia-family-hits-out-at-the-way-it-was-informed-of-arrests.664878?utm_source=tom&utm_ca
mpaign=top5&utm_medium=widget"]Kriti
ke družine umrle na policijo,
da jih ni obvestila[/url]

aretacija desetih osumljenih oseb
Bloodline
# 04.12.2017 ob 16:03
po poročilih naj bi to bili kriminalci -kar ni nič čudnega saj razne CIE oz. tajne službe to vedno prakticirajo . seveda je potrebno najti ,,strica iz ozadja ,, ....

Teb se je tale CIA že dobesedno zakisala v možgane, kaj?
Binder Dandet
# 04.12.2017 ob 15:03
In zadevo komentira PM, ki mu njena smrt gre na roko.
zeus.zeng
# 04.12.2017 ob 14:20
V povezavi s smrtjo malteške novinarke aretirali deset ljudi..
----------------
po poročilih naj bi to bili kriminalci -kar ni nič čudnega saj razne CIE oz. tajne službe to vedno prakticirajo . seveda je potrebno najti ,,strica iz ozadja ,, ....
Kazalo