Adams še vedno nasprotuje britanski nadvladi, a sam zagotavlja, da s političnimi sredstvi. Foto: Reuters
Adams še vedno nasprotuje britanski nadvladi, a sam zagotavlja, da s političnimi sredstvi. Foto: Reuters
Aretiran vodja Sinn Feina Gerrya Adams

Adams je sam prišel na policijsko postajo v Antrimu, kjer so ga pridržali. Še pred aretacijo je v sredo dejal, da sam na noben način ni povezan z umorom Jean McConville, ki je leta 1972 razburil severnoirsko javnost.

Policija ga lahko pridrži za 24 ur, nato pa ga mora izpustiti, obtožiti ali pa zaprositi sodišče za več časa za zaslišanje.

37-letno McConvillovo so z njenega doma v zahodnem Belfastu ugrabili pripadniki severnoirske Irske republikanske armade (Ira) in jo nato ustrelili, saj so bili prepričani, da jih izdaja britanskim vojakom, ko so se sami borili proti nadvladi Londona.

Ira je leta 1999 priznala umor in štiri leta pozneje so njene posmrtne ostanke našli v okrožju Louth.

"Grozna in žalostna krivica"
Adams je bil v 80. letih prejšnjega stoletja tiskovni predstavnik Ire, nato pa se je prelevil v mirovnika. Sam je vseskozi zavračal povezavo z likvidacijo McConvillove, ki je bila po njegovih besedah napaka, kot tudi njen pokop na skrivnem mestu.

"To je bila grozna in žalostna krivica, ki je bila storjena njej in njeni družini," je dejal in poudaril, da sam ni bil nikoli član paravojaških enot Ire, ampak vodja Sinn Feina, političnega krila Ire.

Po drugi strani je mnenja, da gre pri ponovni preiskavi njegove vpletenosti v ta primer za zlonamerno politično akcijo proti njemu. "Zaskrbljen sem, ker so me aretirali sredi volilne kampanje," je dejal 65-letni Adams, ki kandidira na evropskih volitvah 25. maja.

Adams je bil sicer eden ključnih mož pri sklepanju mirovnega sporazuma z Londonom leta 1998, ki je v veliki meri končal nasilje med britanskimi protestanti in irskimi katoliki v Severni Irski.

Aretiran vodja Sinn Feina Gerrya Adams