Češka policija vzroke eksplozije še preiskuje. Foto: EPA
Češka policija vzroke eksplozije še preiskuje. Foto: EPA

Eksplozija je odjeknila nekaj pred poldnevom. Kot so sporočili s palestinskega zunanjega ministrstva, pa je do eksplozije prišlo kmalu zatem, ko je veleposlanik odprl svoj sef. Tiskovna predstavnica praške policije Andrea Zulova je dejala, da je eksplozijo najverjetneje povzročil sistem proti kraji na vratih sefa.

Policija je izključila možnost terorističnega napada, češ da na to ne kažejo nobeni izmed zbranih dokazov.

Al Džamala so hudo ranjenega po dogodku odpeljali v osrednjo vojaško bolnišnico v Pragi, a mu življenja niso mogli rešiti. Kot je še pred smrtjo pojasnila tiskovna predstavnica bolnišnice Jirina Ernestova, je veleposlanik dobil hude poškodbe rok in nog, kirurg v bolnišnici pa je pozneje dodal, da je šlo za usodne poškodbe glave, trebuha in prsnega koša.

V času eksplozije je bilo v hiši prisotnih več članov veleposlanikove družine. Neko 52-letno žensko so prepeljali v bolnišnico, kjer jo zdravijo zaradi šoka in vdihovanja dima.

Vzrok napačno ravnanje z eksplozivnimi sredstvi?
Palestinske oblasti so v Prago že poslale delegacijo, ki naj bi se pridružila tamkajšnjim oblastem v preiskavi vzrokov eksplozije. Ozadje eksplozije za zdaj tako ostaja nejasno. Preiskovalci sicer sumijo, da bi lahko bil vzrok napačno ravnanje z nevarnimi eksplozivnimi sredstvi.

Al Džamal je mesto veleposlanika na Češkem nastopil oktobra, sosedje pa so povedali, da se je družina v stanovanje vselila šele pred nekaj dnevi.