Španska policija se bo protestnikom zoperstavila z novo opremo. Foto: EPA
Španska policija se bo protestnikom zoperstavila z novo opremo. Foto: EPA
Španija
Špance so zadnja leta na ulice pognali ostri varčevalni ukrepi. Foto: EPA

Špansko notranje ministrstvo se je odločilo za nakup opreme za soočanje s protestniki, od ščitov do neprebojnih jopičev, a največ pozornosti je po poročanju britanskega časopisa Guardian vzbudila nabava novega vodnega topa, ki številne Špance spominja na ukrepe med obdobjem diktature.

Opozicijski socialisti so omenjen nakup označili za "vrnitev v stare čase, ki bi jih vsi najraje pozabili", a ministrstvo vztraja, da je vodni top nujen glede na "trenutno socialno dinamiko".

Oblasti v Madridu to jesen pričakujejo številne proteste, od protestniškega gibanja Indignados, shodov proti novemu zakonu, ki bi omejil pravico do splava, proti zakonom, ki predvidevajo visoke kazni za neprijavljene proteste, pa do zahtev po referendumu o ukinitvi monarhije. V Kataloniji se napovedujejo novi protesti za neodvisnost pokrajine, medtem ko na Kanarskih otokih zahtevajo referendum o priobalnem izkoriščanju nafte.

Organizacija za človekove pravice Amnesty International je izrazila zaskrbljenost nad nabavo nove protiizgredne opreme, saj so primeri, ko lahko uporaba vodnega topa iz neposredne bližine povzroči hude poškodbe.

Policisti prepričani o nujnosti nove opreme
Že aprila je organizacija v poročilu opozorila na pretirano uporabo sile pri policiji, ko ima opravka s protestniki. Za primer navaja pričevanja s protestov v Madridu in Barceloni, kjer je bila velika večina protestnikov miroljubnih, a jih je policija obravnavala enako kot peščico tistih, ki so spodbujali nasilje.

Policijski sindikat je po drugi strani prepričan, da je nabava nove opreme nujna, saj imajo zdaj težave z zastarelo opremo. Javier Estevez iz policijskega sindikata je spomnil na protest v marcu, ko je bilo poškodovanih 67 policistov.

"Nimamo najboljše oziroma tudi ne ustrezne opreme," je dejal. Sam sicer ni bil naklonjen nakupu vodnega topa, vendar pa ne dvomi o nujnosti nabave preostale opreme. "Ko je ta oprema uporabljena ustrezno, ni z njo nič narobe, saj je v skladu s špansko zakonodajo," je pojasnil.