John Nash je leta 1994 prejel Nobelovo nagrado za ekonomijo. Foto: Reuters
John Nash je leta 1994 prejel Nobelovo nagrado za ekonomijo. Foto: Reuters

Kot poročajo ameriški mediji, ki se sklicujejo na tamkajšnjo policijo, sta 86-letni Nash in njegova 82-letna žena Alicia umrla v nesreči taksija na avtocesti v New Jerseyju, ko je taksist izgubil nadzor nad vozilom in se zaletel v ogrado. Kot je povedal tiskovni predstavnik policije Gregory Williams, ju je vrglo iz avtomobila, umrla pa sta na kraju nesreče. Voznik taksija je utrpel resnejše poškodbe, ki pa niso življenjsko nevarne.

Nekateri mediji navajajo, da naj par v taksiju ne bi uporabljal varnostnih pasov.

Izjemno pomemben, večkrat nagrajen matematik
Matematik Nash je poznan predvsem po svojem delu na področjih teorije iger, diferencialne geometrije in parcialnih diferencialnih enačb. Leta 1994 je prejel Nobelovo nagrado za ekonomijo, prav prejšnji teden pa je dobil še nagrado abel, eno izmed pomembnejših nagrad na področju matematične vede.

Film Čudoviti um se je osredotočil na njegove preboje v matematiki in shizofrenijo, s katero se je spopadal. Za Nasha je ves čas skrbela žena Alicia, s katero sta bila poročena 60 let, oba pa sta bila tudi velika podpornika ozaveščanja o duševnem zdravju.

"Filmski Nash": Pretresen sem
Russel Crowe, ki je Nasha igral v filmu, ki je prejel tudi štiri nagrade oskar, se je na nesrečo že odzval na svojem Twitterjevem računu, kjer je zapisal: "Pretresen sem. Moje misli gredo Johnu, Alicii in družini. Izjemen partnerski odnos. Čudovita uma, čudoviti srci."