Protest je izbruhnil po policijskem streljanju, v katerem je umrl temnopolti prebivalec Charlotta. Foto: Reuters
Protest je izbruhnil po policijskem streljanju, v katerem je umrl temnopolti prebivalec Charlotta. Foto: Reuters
Policija v Charlottu
Policija v bojni opremi je protestnike razgnala s solzivcem. Foto: Reuters
ZDA: Protest po policijskem streljanju

Razlog za protest je bil incident, ki se je zgodil v torek ob kompleksu stanovanj v Charlottu, ko je policija med iskanjem osumljenca ob štirih popoldne naletela na 43-letnega temnopoltega Keitha Lamonta Scotta v avtomobilu, pri čemer se je izkazalo, da sploh ni bil oseba, ki so jo iskali.

Po poročanju britanskega Independenta je policija sporočila, da je Scott izstopil iz avtomobila, a se vrnil vanj, ko je videl policiste. Glede na policijsko sporočilo je nato izstopil iz vozila "oborožen s strelnim orožjem in predstavljal smrtonosno grožnjo policistom". Nato ga je temnopolti policist Brentley Vinson, ki je policist dve leti, ustrelil. Očividci so sicer dejali, da policisti niso bili v uniformi, ampak v civilnih oblekah, skočili pa naj bi iz kombija.

Kar je za policijo orožje, je za prebivalce knjiga
Policija je še sporočila, da so na prizorišču našli orožje, očividci pa temu nasprotujejo. Eden izmed Scottovih sorodnikov je za lokalne medije tako pojasnil, da Scott pri sebi ni imel pištole, ampak je v avtomobilu bral knjigo. Poleg tega naj bi bil invaliden. Preden ga je policist večkrat, domnevno štirikrat, ustrelil, naj bi ga drugi policist ustrelil s paralizatorjem. Načelnik policije Kerr Putney je dejal, da policisti na kraju dogodka niso našli nobene knjige, poroča BBC. Putney je sicer še dejal, da je očitno, da je bil Scott oborožen, ni pa jasno, ali je orožje tudi uperil zoper policiste.

Nov incident je sprožil nove proteste proti policijskemu nasilju v ZDA. Protestniki so se zbrali v bližini prizorišča streljanja, imeli pa so tudi transparente z napisi "Življenja temnopoltih štejejo" ter "Bila je knjiga". Tamkajšnja televizija je poročala, da so se policisti s protestniki spopadli v bojni opremi in uporabili solzivec, protestniki pa so napadli in poškodovali policijska vozila.

BBC poroča, da je bilo ranjenih 16 policistov, en človek pa je bil aretiran. Nekateri mediji so poročali, da je bilo poškodovanih tudi več civilistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Temnopolti nesorazmerno tarče preiskav in sile
Županja Charlotta Jennifer Roberts je medtem pozvala k mirnosti in obljubila sprožitev preiskave streljanja. Independent še navaja ugotovitve organizacije Južnjaška koalicija za družbeno pravičnost, da je med prebivalci Charlotta 35 odstotkov temnopoltih, predstavljajo pa 50 odstotkov primerov, ko policija ustavi ljudi, 68 odstotkov primerov, ko policija ljudi preišče in 74 odstotkov primerov, ki vključujejo uporabo sile.

ZDA: Protest po policijskem streljanju