Putin je v dokumentarnem filmu Pot k domovini pojasnil ruske razloge za priključitev Krima. Foto: EPA
Putin je v dokumentarnem filmu Pot k domovini pojasnil ruske razloge za priključitev Krima. Foto: EPA

V dokumentarnem filmu, objavljenem na državni televiziji, je povedal, da so bili Rusi na Krimu, ki je "zgodovinsko ozemlje Rusije", v nevarnosti še pred priključitvijo tega polotoka 18. marca lani in jih Rusija ni mogla prepustiti usodi. Pri odločitvi o priključitvi Krima so se, kot je zatrdil, oprli na izide javnomnenjske ankete, v kateri se je 75 odstotkov prebivalcev izreklo za Rusijo.

V dokumentarcu z naslovom Pot k domovini je tudi zagotovil, da pred strmoglavljenjem vlade Viktorja Janukoviča niso nikoli razmišljali o ločitvi Krima od Ukrajine. Ob tem je opozoril, da je bilo Janukovičevo življenje v tistem obdobju resno ogroženo, poroča BBC.

Kot je znano, so dogodki na Krimu izzvali nemire na vzhodu Ukrajine, v katerih so proruski protestniki aprila lani zavzeli vladna poslopja v Donecku, Lugansku in Harkovu ter zahtevali neodvisnost. Mesec zatem, maja lani, so jo po objavi izidov referenduma tudi razglasili. Ukrajina se je odzvala s "protiteroristično operacijo". V spopadih na tem območju je do zdaj po podatkih ZN-a umrlo 6.000 ljudi.