Na protestih v Moskvi je policija nekaj protestnikov le pridržala, v drugih mestih so izvedli obsežnejše akcije. Foto: Reuters
Na protestih v Moskvi je policija nekaj protestnikov le pridržala, v drugih mestih so izvedli obsežnejše akcije. Foto: Reuters
Moskva
Mnogo moskovskih protestnikov je najstnikov oziroma v zgodnjih dvajsetih letih. Foto: EPA
Sankt Peterburg
V Putinovem rojstnem mestu Sankt Peterburgu so prav tako izvedli več aretacij. Foto: Reuters
Protestni shodi proti Putinu, več aretiranih

V mestu Krasnodar na jugu države so aretirali vodjo štaba opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega. Ta je pozval k današnjim protestom, trenutno pa zaradi organizacije nezakonitih zborovanj prestaja 20-dnevno zaporno kazen.

V Moskvi je policija na kratko pridržala nekaj ljudi, ki so jih izpustili brez obtožnice. Nevladna skupina OVD-Info je sporočila, da je policija v drugih 27 mestih po državi aretirala najmanj 262 ljudi, od tega 66 v Sankt Peterburgu.

Na osrednjem Puškinovem trgu v Moskvi se je zbralo okoli tisoč ljudi, ki pozivajo predsednika Putina k odstopu in k temu, da Navalnemu dovoli kandidaturo na predsedniških volitvah. Množica je skandirala "Rusija brez Putina" in "Rusija bo svobodna".

Nekateri protestniki so nosili kopije ruske ustave, drugi so prinesli ruske zastave. Nekateri med njimi so prinesli napihljive rumene race, kar je referenca na trditev Navalnega, da ima premier Dimitrij Medvedjev v lasti razkošno posest z velikim račjakom.

Protestniki so se s Puškinovega trga odpravili proti Rdečemu trgu, kjer je sedež ruske vlade, a je trg zavarovan z ovirami, nadzirajo pa ga tudi varnostne sile.

V mestu Jekaterinburg se je prav tako zbralo okoli tisoč ljudi. Župan Evgenij Rojzman je sporočil, da je policija pridržala okoli 20 protestnikov.

V Sankt Peterburgu se je zbralo okoli 1.500 ljudi, ki so pozivali k izpustitvi Navalnega. Za Putinov rojstni kraj so bili sicer napovedani največji protesti.

Shod napovedan v 80 mestih
Navalni je pred aretacijo pozval k shodom proti državnim oblastem ter za svobodne in poštene volitve v okoli 80 mestih. V večini teh mest niso dobili dovoljenja za shod, zato so bile aretacije pričakovane.

Navalni je želel kandidirati na predsedniških volitvah marca prihodnje leto, vendar so mu volilni organi to prepovedali, ker je bil zaradi prevare obsojen na pogojno kazen. Pričakovati je, da se bo za nov predsedniški mandat, kar bi bil njegov četrti, potegoval tudi Putin.

Javnomnenjske ankete, tudi če bi Navalni kandidiral, ogromno prednosti pripisujejo zdajšnjemu predsedniku.

Putin se je rodil 7. oktobra 1952 v takratnem Leningradu, današnjem Sankt Peterburgu. Na oblasti v Rusiji je od leta 2000. Med letoma 2008 in 2012 je bil tudi predsednik vlade.

Protestni shodi proti Putinu, več aretiranih