Mlada protestnica proti pobijanju psov. Foto: EPA
Mlada protestnica proti pobijanju psov. Foto: EPA
Spletno peticijo proti 'holokavstu' psov je podpisalo skoraj 200.000 ljudi. Foto: EPA
Ukrajinski brezdomci se pozimi spopadajo s hudim mrazom. Foto: EPA
Kijev
Veličastni stadion v Kijevu. Foto: EPA
Temna plat Ukrajine

Že pred prvenstvom smo poročali o radikalnem "čiščenju" ukrajinskih ulic. Ukrajinske oblasti so se namreč v pripravah na Euro odločile, da pred tem velikim športnim dogodkom z mestnih ulic spravijo zapuščene pse. "Priprave" so se začele že kar leto in pol prej, v tem času pa naj bi po nekaterih podatkih v Ukrajini pobili okoli 80.000 zapuščenih psov.

Oblasti so v čiščenje vključile profesionalne "lovce na pse", ti pa so štirinožneže - ne glede na to, ali so zapuščeni ali hišni ljubljenci - pobijali na najrazličnejše načine - od igel in strupa do streljanja in celo mobilnih krematorijev. Prav ti so lani močno razburili aktiviste za varstvo živali.
Lokalna televizija v mestu Lisičansk je že pred letom dni navdušeno poročala o 20.000 dolarjev vrednem nakupu mobilne sežigalne peči za "odstranjevanje bioloških odpadkov" - beri: trupel zapuščenih živali. "Peč smo dali na kolesa in zdaj lahko pokrijemo večja območja. Dobili smo veliko pomislekov, a ti so dosti manj pomembni od našega boja proti ugrizom potepuških psov in širjenjem okužb," je vztrajal Juri Basjuk, predstavnik mestnih oblasti v Lisičansku, kjer psi vsako leto ugriznejo več sto ljudi.
Novica je obkrožila svet in skoraj 200.000 ljudi je podpisalo spletno peticijo, v kateri so mnogi izražali resne pomisleke, da lahko država, ki je "tako kruta do svojih bitij", gosti Euro 2012.
Zasvojeni, lačni, brez strehe nad glavo
Še ena neprijetna zgodba, ki jo je zdaj objavil britanski Guardian, pa je tista o ukrajinskih brezdomnih otrocih. V obsežnem članku avtor nariše črno podobo 160.000 otrok, ki so zaradi alkoholizma, revščine ali starševskega zapostavljanja prisiljeni na ulice, tam pa živijo v podzemnih rovih ali v kartonastih škatlah, snifajo lepilo in so vsak dan izpostavljeni nasilju.

Še posebej pretresljiva je zgodba 20-letnega "Andrija", ki je zbežal od doma že pri osmih letih zaradi svoje mame alkoholičarke in jo krivi za smrt mlajšega brata, ki je padel skozi okno. Andrij se danes zdravi v centru za brezdomce v Depaulu, potem,ko se je po večernem opijanju z vodko zjutraj zbudil sredi gozda, ker so mu gorele noge. Andrij, ki je bil zaradi kraje tudi v zaporu, pravi, da je živel kot podgana - ponoči spal v predorih, podnevi snifal in kradel. Je kaj ponosen, da v njegovem mestu poteka Euro? Zasmeji se in odvrne: "Ne maram predsednika."
Blišč in beda
Harkov je eno od štirih ukrajinskih mest, ki gostijo prvenstvo. Obnova stadiona Metalist je stala 60 milijonov evrov. Ukrajina je želela svetu pokazati vse svoje moderne dosežke pod predsednikom Viktorjem Janukovičem. Na Trgu svobode so za obiskovalce postavili šotore s pivom, zaslone in oder, le streljaj stran pa v zaporu svojo kazen prestaja voditeljica opozicije Julija Timošenko.

Od prvenstva brezdomci v Harkovu ne bodo imeli ničesar, razen tega da so jih oblasti pospešeno pospravljale z oči javnosti. Policija naj bi jih preprosto zbrala in jih odpeljala iz mesta. Še posebej težko je brezdomcem pozimi, ko morajo zaradi mraza v podzemne kanalizacijske predore, kjer se grejejo ob ceveh in spijo na tleh, postlanih s plastičnimi vrečkami, kartonom in peno. Policija je v preteklosti predore "obstreljevala" s solzivcem in pretepala otroke.

Večina teh otrok ima dom in družino, vendar imajo vseeno raje nevarnosti ulice, celo pri 30 stopinjah pod ničlo, kot življenje s starši, ki se zapijajo do smrti, jih pretepajo ali pa jih pustijo gole v mrazu. Unicefovo poročilo iz leta 2010 o otroški revščini v Ukrajini navaja, da so tamkajšnje družine zaradi revščine, alkoholizma in družinskega nasilja v hudi krizi, ki jo je trenutna gospodarska kriza samo še poglobila.

Temna plat Ukrajine