Prebivalci četrti Al Zahra so večinoma alaviti, pripadniki manjšinske ločine sirskega vladajočega klana. Foto: Reuters
Prebivalci četrti Al Zahra so večinoma alaviti, pripadniki manjšinske ločine sirskega vladajočega klana. Foto: Reuters
Civilisti so že zapustili Fuo in Kafrajo. Foto: Reuters

v Siriji poteka izmenjava upornikov in civilistov.

Sirska državna televizija je poročala, da je bilo "v hkratnih terorističnih eksplozijah" ranjenih kar 132 ljudi, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Na glavnem trgu četrti Al Zahra v središču mesta sta eksplodirala dva avtomobila bombi, razstrelil pa se je tudi samomorilski napadalec, ki je sprožil pas z bombami. Pred tremi tedni je na istem trgu v eksploziji življenje izgubilo 16 ljudi. Za napad je odgovornost prevzela Islamska država.

V provinci Homs ima nad večino ozemlja nadzor IS. Pod IS-jem je tudi zgodovinsko mesto Palmira, Homs pa je pod nadzorom vladnih sil, ki so oblast tu vzpostavile v začetku decembra, potem ko so z uporniki sklenile začasno premirje.

Evakuacijo nadzirajo Združeni narodi
Septembra je vlada v Damasku z uporniki sklenila dogovor o šestmesečni prekinitvi ognja v mestu Zabadani ter v vaseh Fua in Kafraja. Dogovor sta strani sklenili ob posredovanju Združenih narodov, ki tudi nadzirajo evakuacijo, pri njej pa sodelujeta tudi Rdeči križ in Rdeči polmesec. V skladu z dogovorom med vladajočim režimom in uporniki se je v treh krajih v Siriji začela evakuacija več kot 450 borcev in civilistov.

Iz mesta, ki je zadnja uporniška trdnjava ob meji z Libanonom, se umikajo uporniki, v zameno za to pa hkrati evakuirajo civiliste iz dveh vasi, ki ležita na severozahodu države. Zabadani so pred premirjem dalj časa oblegale provladne sile ob podpori šiitske milice Hezbolah, omenjeni vasi pa so oblegali sunitski uporniki.

Pot obeh prek Turčije
Uporniki bodo odpotovali v Libanon, iz Bejruta bodo nato poleteli v Turčijo, od tam pa se bodo vrnili v Sirijo, na območja, ki jih nadzirajo opozicijske sile. Tudi prebivalci Kafraje in Fue bodo odšli v Turčijo, od tam pa jih čaka polet v libanonsko prestolnico ter za tem po kopenski poti selitev v Damask, je sporočil observatorij za človekove pravice, ki spremlja razmere v sirski vojni.

Dogovarjali so se tudi o evakuaciji več tisoč džihadistov in civilistov z juga Damaska, a je zaradi petkovega uboja uporniškega vodje Zahrana Aluša očitno padla v vodo. V preteklosti je vlada predsednika Bašarja Al Asada že sklenila nekaj podobnih dogovorov o začasni prekinitvi boja z uporniškimi skupinami. Gre za krajevna premirja, v skladu s katerimi uporniki običajno položijo orožje in omogočijo dostavo pomoči obleganim civilistom.