Abu Mohamed Al Adnani e leta 2014 razglasil kalifat IS-ja Foto: Reuters
Abu Mohamed Al Adnani e leta 2014 razglasil kalifat IS-ja Foto: Reuters

Kot so dodali, "je bil ubit kot mučenik, ko je nadzoroval operacije v Alepu". Al Adnani je veljal za enega od članov IS-ja z najdaljšim stažem. Bil je vodja propagandnega stroja, del kabineta in vojaški poveljnik skrajne skupine. Po besedah Pentagona je Al Adnani umrl v letalskem napadu na mesto Al Bab, ki leži v pokrajini Alep in je manj kot 50 kilometrov oddaljeno od največjega sirskega mesta.

V Al Babu so se boji v zadnjih tednih stopnjevali. Uporniki so prebili zapore, ki so jih postavile vladne sile, sirska in ruska letala pa so bombardirala uporniške cilje. Sporočilo o smrti enega izmed voditeljev samooklicanega kalifata prihaja v času, ko ima IS izgube v Siriji in tudi v Iraku.

Tiskovni predstavnik Pentagona Peter Cook je v izjavi Al Adnanija označil za glavnega arhitekta zunanjih operacij IS-ja: "Usklajeval je gibanja borcev IS-ja, neposredno spodbujal napade na civiliste in vojaške cilje, obenem pa je vpokliceval nove člane. Odstranitev Al Adnanija z bojišč lahko označimo za nov velik udarec za IS."

Leta 2014 je razglasil kalifat IS-ja
Znan je bil predvsem po zvočnih posnetkih na spletu, v katerih je nasprotnikom grozil z napadi džihadistov. Leta 2014 je razglasil kalifat IS-ja, njenega vodjo Abuja Bakra Al Bagdadija pa za kalifa. Pogosto je tudi pozival volkove samotarje, naj izvajajo napade na Zahodu, zlasti Francijo. Letos je pozval k napadom v času ramazana, čemur sta sledila napad v Nici in množični samomorilski napad v Bagdadu. V javnosti so ga nazadnje slišali maja, ko je muslimane pozival k napadom na zahodne države.

O starosti Al Adnanija je več različnih podatkov. Rodil naj bi se ob koncu 70. let na severu Sirije kot Taha Subhi Falaha. ZDA so za njegovo prijetje razpisale pet milijonov dolarjev nagrade. Po podatkih ameriških uradnikov je bil Al Adnani eden prvih tujih borcev, ki se je leta 2003 bojeval proti ameriških silam v Iraku.

Džihadisti so v preteklih mesecih izgubili že več pomembnih predstavnikov. Ameriški obrambni minister Ashton Carter je konec marca sporočil, da je bil v vojaški operaciji ubit namestnik vodje IS-ja, ki je skrbel tudi za finance džihadistov.