Krizi v Siriji ni videti konca. Na fotografiji prebežniki, ki s svojim imetjem zapuščajo mesto Raka. Foto: Reuters
Krizi v Siriji ni videti konca. Na fotografiji prebežniki, ki s svojim imetjem zapuščajo mesto Raka. Foto: Reuters
Konvoj s humanitarno pomočjo.
Konvoj s humanitarno pomočjo vstopa v mesto Douma blizu Damaska. Foto: EPA
Kljub dogovoru o varnih območjih v Siriji potekajo novi spopadi

Po informacijah Sirskega observatorija za človekove pravice so vladne sile zjutraj obstreljevale opozicijsko mesto Al Latamana na skrajnem severu province Hama. Vladne sile so začele obstreljevati tudi soseske v bližini sirske prestolnice Damask, ki so pod nadzorom upornikov. Več spopadov so zaznali še na obrobju Alepa, iz južne province Dara pa po informacijah observatorija poročajo o eksplozijah, ki so odjeknile, ko je režim napadel tamkajšnje upornike.

Medtem RT poroča, da se je raven nasilja v regiji zmanjšala kmalu po tistem, ko je dogovor stopil v veljavo, vseeno pa je prišlo do nekaj kršitev. Ruski center za sirijsko spravo (The Russian Center for Syrian reconciliation) je prejel sporočila, da nekatere džihadistične skupine pripravljajo "poskus razrušitve dogovora", vendar je ruska vojska pripravljena "na odstranitev vsake provokacije s strani teroristov".

Dogovor namreč ne nudi zaščite terorističnim skupinam kot je samooklicana Islamska država. Oborožena opozicija bi morala džihadistom preprečevati uporabo varnih območij za njihova pribežališča, vse tri podpisnice - Rusija, Turčija in Iran - pa bodo v skladu z dogovorom "sprejele vse potrebne ukrepe za nadaljevanje boja" proti terorističnim skupinam. Združeni narodi so dogovor pozdravili, ZDA pa so ga mlačno podprle, še poroča RT.

Za zdaj ni znano, ali so današnji spopadi zahtevali smrtne žrtve ali ranjene.

Varna območja, ki naj bi jih podpisnice dogovora natančno zamejile do 4. junija, bodo veljala šest mesecev z možnostjo podaljšanja. Okoli območij bodo tudi kontrolne točke in opazovalnice, ki jih bodo nadzirali Turčija, Rusija in Iran.

Skupine oboroženih opozicijskih upornikov sicer opozarjajo, da je bil dogovor o varnih območjih sklenjen nezakonito, poroča Guardian.

ZDA in Rusija se strinjajo glede zračnega prostora
Medtem so se Rusija in ZDA strinjale, da bodo nadaljevale izvrševanje skupnega memoranduma o preprečevanju zračnih incidentov nad Sirijo, po katerem zračnega prostora Sirije ne smejo preletavati niti ruska, niti sirska, niti letala koalicije pod vodstvom ZDA. Načelnika ruskega in ameriškega generalštaba Valerij Gerasimov in Joseph Dunford sta se v telefonskem pogovoru strinjala o zavezanosti operacijam, ki zmanjšujejo spopade v Siriji, ter zagotovila, da bosta ostala v rednem stiku.

Kljub dogovoru o varnih območjih v Siriji potekajo novi spopadi