Svet
(3)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 2 glasov Ocenite to novico!
Damask
Strokovnjaki OPCW-ja so nastanjeni v hotelu v Damasku. Foto: EPA

V Siriji se je začela misija pregledovanja kemičnega orožja

Damask naj bi imel tisoč ton kemičnega orožja
2. oktober 2013 ob 19:34,
zadnji poseg: 2. oktober 2013 ob 19:49
Damask - MMC RTV SLO, STA

Strokovnjaki Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) so začeli misijo v Siriji, kjer bodo pregledali kemičnega orožja in ga v skladu z resolucijo VS-ja tudi uničili.

Nedavno sprejeta resolucija, ki je plod dogovora med ZDA in Rusijo, predvideva uničenje vseh zalog sirskega kemičnega orožja do sredine prihodnjega leta.

V Damask je 19-članska skupina OPCW-ja prispela v torek, spremlja pa jih še 14 uslužbencev ZN-a. Po prihodu v sirsko prestolnico so se nastanili v hotelu, kjer so tudi postavili logistično bazo. Za zdaj še ni točno jasno, kdaj bodo začeli obiskovati kraje, kjer je shranjeno kemično orožje.

"V prihodnjih dneh se bodo njihova prizadevanja osredotočila na preverjanje informacij, ki so jih priskrbele sirske oblasti, in na začetno fazo načrtovanja pomoči državi pri uničenju proizvodnih obratov kemičnega orožja," so sporočili Združeni narodi. To naj bi končali do 1. novembra.

Naloga je obsežna, saj naj bi sirske zaloge kemičnega orožja vključevale več kot 1.000 ton kemičnega orožja, ki je shranjeno na predvidoma 45 mestih po vsej državi.

"Ni razlogov za dvom"
OPCW pravi, da nimajo razloga, da bi dvomili o podatkih, ki jim jih je priskrbela sirska stran, zdaj pa jih bodo še njihovi inšpektorji preverili na terenu. Na vrhu seznama prizorišč, ki jih nameravajo pregledati, so proizvodna mesta, ki naj bi jih onesposobili za delovanje do konca oktobra ali začetka novembra.

Skupina OPCW-ja je v Sirijo prispela, potem ko je skupina inšpektorjev ZN po preiskavi sedmih domnevnih prizorišč napadov s kemičnim orožjem zapustila državo. Njihovo končno poročilo o napadih je pričakovati konec oktobra.

Strokovnjaki ZN-a so Sirijo prvič obiskali že avgusta in po preiskavi potrdili, da je bil v napadu 21. avgusta pri Damasku uporabljen sarin. ZDA, ki so krivdo za napad pripisale režimu, so zaradi tega zagrozile z vojaškim posredovanjem. Namesto tega sta Washington in Moskva nato dosegla dogovor o uničenju sirskega kemičnega orožja, ki se je uresničil v resoluciji VS-ja ZN-a.

VIDEO
Kemično orožje se bo pregledalo in uničilo
G. V.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 02.10.2013 ob 20:03
Osem skladišč je menda v rokah terorističnih brigad, tako da bo Asad lahko celemu svetu hitro dokazal, da bi lahko tisti napad s strupi povzročil lahko kdorkoli.
Veliko bojnih strupov so prejeli teroristi neposredno iz bližnjih držav (SA, Katar, Izrael, itd.).
Za ZDA in Izrael je konec priložnosti za napad, kajti uporniške skupine se razpadajo in veliko se jih vrača pod okrilje sirske vojske, nekaj pa prehaja na stran teroristov pod njihovo komando. To pomeni, da v Siriji ni več uporniške opozicije ampak samo sirska vojska proti agresivnim tujim terorističnim enotam.
V takšnem boju je sirski vojski dovoljeno uporabiti vsa sredstva za njihov izgon ali uničenje. Upam, da jih naženejo v Izrael in naj se oni ukvarjajo s svojim produktom.
Navadvip
# 02.10.2013 ob 19:40
Še vedno obstaja možnost za ameriški napad po scenariju: do napovedanega roka jim ne bo uspelo popisati in uničiti kemičnega orožja, kriv bo seveda sirski režim, ki bo kao oviral postopke in potem....................buuuuuum!
Kazalo