David Cameron bo prvi britanski premier, ki bo obiskal Slovenijo. Foto: Reuters
David Cameron bo prvi britanski premier, ki bo obiskal Slovenijo. Foto: Reuters

Cameron, ki je po majskih parlamentarnih volitvah znova postal britanski premier, je Britancem obljubil, da bo na novo skušal doseči pogoje članstva Velike Britanije v Evropski uniji, nato pa bo do konca leta 2017 razpisal referendum o članstvu. Ob morebitnem dogovoru o določenih spremembah napoveduje kampanjo za obstanek v Uniji.

Zdaj vse od volitev dalje Cameron med evropskimi voditelji lobira za reforme Unije. Z namenom predstavitve pogledov na želene reforme Unije je do zdaj obiskal že Berlin, Pariz, Varšavo in Haag. Tudi Cerarju bo Cameron predstavil stališča glede reform ureditve Evropske unije in z njimi povezanega članstva Velike Britanije v EU-ju.

Prav reforma Evropske unije je bila tudi tema delovnega obiska, ki ga je februarja letos v Sloveniji opravil britanski zunanji minister Phillip Hammond. Slovenska stran je takrat poudarila, da potrebujemo močno Evropo, ta pa v svojih vrstah potrebuje močno Veliko Britanijo.

Cameronov obisk bo prvi obisk britanskega predsednika vlade v Sloveniji in bo kot tak priložnost za nadaljnjo krepitev dobrega in prijateljskega sodelovanja med državama.