Reševalna akcija se je začela takoj po neurju, a je bilo za 32 alpinistov vseeno prepozno. Foto: Reuters
Reševalna akcija se je začela takoj po neurju, a je bilo za 32 alpinistov vseeno prepozno. Foto: Reuters

Tamkajšnje oblasti so poročale, da je neurje 168 pohodnikov ujelo na priljubljeni krožni poti Annapurna v Himalaji, za katero pohodniki potrebujejo od dva do tri tedne. Pohodniki so bili na prelazu Thorang, ki je s 5.416 metri najvišja točka pohodniške poti, ko se je razdivjala snežna nevihta. Snežne nevihte so za ta čas na tem območju sicer precej neobičajne, vremenoslovci pa poslabšanje vremena povezujejo s ciklonom Hudhud, ki je pred dnevi zajel Indijo.

Umrlo je 32 ljudi
Po neurju so tam našli 24 trupel, umrlo je tudi pet alpinistov, ki so bili v baznem taboru ob vznožju gore Dhaulagiri, ki ga je zasul snežni plaz. Med smrtnimi žrtvami so tudi trije nepalski pastirji. Reševalci so rešili 43 pohodnikov, ki so zaradi slabega vremena obtičali na gori, z več kot stotimi pa jim še ni uspelo vzpostaviti stika.

Nepalska policija je sporočila, da je med smrtnimi žrtvami 11 Nepalcev, štirje Kanadčani, dva Izraelca, Poljak, Vietnamec, Indijec in Nemec. Identitete treh pohodnikov še niso ugotovili. Med domnevno mrtvimi alpinisti, ki jih je zasul plaz, sta dva Slovaka in trije nepalski vodiči.

Nemci poročajo tudi o slovenskih žrtvah, a MZZ zanika
Nemška tiskovna agencija dpa je najprej navajala podatke o 26 identificiranih mrtvih. Šlo naj bi za 12 Nepalcev, štiri Kanadčane, po tri Izraelce in Poljake, dva Slovenca ter po enega Vietnamca in Indijca. Kasneje je agencija objavila popravek in zapisala, da je šlo za dva Slovaka in ne Slovenca.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so povedali, da po njihovih podatkih med žrtvami ni slovenskih državljanov, da pa bodo še naprej v stiku s slovenskim veleposlaništvom v New Delhiju v Indiji in bodo preverjali stanje.

Številne žrtve neurja v Himalaji
Številne žrtve neurja v Himalaji