V Srednjeafriški republiki je razporejenih 11.000 pripadnikov mirovnih enot ZN-a. Foto: EPA
V Srednjeafriški republiki je razporejenih 11.000 pripadnikov mirovnih enot ZN-a. Foto: EPA

Mirovne enote Združenih narodov so sporočile, da so posredovale, da bi ustavile nadaljnje nasilje v severnem mestu Kaga Bandoro, kjer je precej ubitih.

Iz urada predsednika Faustina Archangea Touadere, ki je na položaj prišel marca letos, so sporočili, da je umrlo 26 ljudi. Predstavnik predsednika je po poročanju BBC-ja dejal, da so pripadniki večinoma muslimanske uporniške skupine Seleka šli od vrat do vrat in pobijali prebivalce.

Srednjeafriška republika je prizorišče sektaškega nasilja od marca 2013, ko so uporniki Seleka na kratko prevzeli oblast po odstavitvi krščanskega predsednika Franςoisa Bozizeja. Skupina Seleka je bila nato tudi sama odstavljena, sledili pa so nasilni povračilni napadi na muslimansko prebivalstvo, ki jih je izvajala krščanska milica anti-Balaka.

Od leta 2013 je bilo ubitih na tisoče ljudi, razseljenih pa je na stotisoče. V državi je v okviru misije ZN-a razporejenih okoli 11.000 pripadnikov mirovnih enot. V zadnjih letih je bila z več tisoč vojaki v državi navzoča tudi Francija. Srednjeafriška republika je bila namreč francoska kolonija.