Od izbruha vojne v Siriji je Turčija močno okrepila vojaško navzočnost na južni meji. Foto: Reuters
Od izbruha vojne v Siriji je Turčija močno okrepila vojaško navzočnost na južni meji. Foto: Reuters

Po navedbah turških oblasti so turški vojaki s težkim orožjem odgovorili na streljanje z območja na sirski strani meje, ki ga nadzoruje skrajna islamska skupina, nato pa je izbruhnil še spopad pri vasi Elbejli vzhodno od turškega mesta Kilis.

V spopadu sta bila ubita en turški vojak, dva sta bila ranjena, in en pripadnik Islamske države. Zaradi stopnjevanja nasilja je turška vojska na območje napotila vojaška letala.

Na območje današnjega spopada je turška vojska v zadnjih tednih že poslala okrepitve. Eden izmed predstavnikov turških oblasti je povedal, da je polovica vojaških oklepnikov, s katerimi nadzorujejo turške meje, zdaj nameščenih ob meji s Sirijo.

Krvav teden
Jug Turčije je bil v zadnjih dneh priča porastu krvavega nasilja, potem ko se je pred tremi dnevi v mestu Suruc v bližini sirske meje na srečanju prokurdskih aktivistov razstrelil 20-letni pripadnik Islamske države in ubil 32 ljudi.

V sredo sta bila na svojem domu v Celanpinarju, okoli 160 kilometrov od Suruca, ubita policista. Odgovornost je prevzelo vojaško krilo Kurdske delavske stranke (PKK), ki je sporočilo, da je šlo za maščevanje za napad v Surucu. Kot so še dejali, sta policista sodelovala s skrajneži Islamske države.

Po napadu v Surucu so ponekod v Turčiji izbruhnili protesti, na katerih so oblastem očitali, da storijo premalo za varnost in ne pomagajo kurdskim borcem v njihovem boju proti Islamski državi prek meje v Siriji.

Danes se je zgodil še en napad na nemirnem jugu, kjer je bil v mestu Dijarbakir med ogledom prometne nesreče ubit policist. Odgovornosti za ta napad ni prevzela še nobena skupina.