Kralj Peter je umrl leta 1970. Foto: EPA
Kralj Peter je umrl leta 1970. Foto: EPA
Beograd
Bogoslužje za kralja Petra. Foto: EPA

Kralj Peter je umrl v ZDA, kjer je bil tudi pokopan, njegove posmrtne ostanke pa so na beograjskem letališču pričakali člani družine Karađorđević, predstavniki srbskega predsednika, vlade in vojske.

Pred letališkim poslopjem se je zbralo tudi manjše število privržencev monarhije in družine Karađorđević, med katerimi je bila tudi nekdanja predsednica Republike srbske in haaška obsojenka Biljana Plavšić.

Krsta s posmrtnimi ostanki kralja Petra bo začasno v cerkvi svetega Andreja Prvozvanega v dvorskem kompleksu na Dedinju, kjer je patriarh Srbske pravoslavne cerkve Irinej daroval bogoslužje za pokojnika.

Kralja Petra bodo pokopali v družinski grobnici na Oplencu, datum pogreba pa še ni določen, a naj bi se to zgodilo maja, ko bodo v Srbijo prispeli posmrtni ostanki še treh članov kraljeve družine.

Princ Aleksander Karađorđević je dejal, da je vrnitev posmrtnih ostankov njegovega očeta v Srbijo zelo ganljiv dogodek velikega zgodovinskega pomena, na kar je njegova družina zelo ponosna, saj se je kralj končno vrnil domov.

Življenje v izgnanstvu
Kralj Peter II. je bil najstarejši sin kralja Aleksandra in kraljice Marije. Rodil se je 6. septembra 1923 v Beogradu, šolanje je začel na kraljevskem dvoru v Beogradu, nato pa je obiskoval šolo Sandroid v Angliji, od koder se je vrnil po atentatu na svojega očeta v Marseillu leta 1934. Ker je bil Peter takrat star komaj 11 let, je kraljevske posle prevzel regent princ Pavel.

Peter je bil jugoslovanski kralj od leta 1941 do leta 1945, ko je bila Jugoslavija razglašena za republiko. Med drugo svetovno vojno je živel v izgnanstvu v Londonu, zadnja leta življenja pa je preživel v ZDA, kjer je leta 1970 tudi umrl. Pokopan je bil v cerkvi sv. Save v Libertyvillu nedaleč od Chicaga.