Ladje z begunci so pogosto prenatrpane. Foto: EPA
Ladje z begunci so pogosto prenatrpane. Foto: EPA

Lesena ladja je potonila v petek le kilometer od libijske obale pri kraju Karabuli vzhodno od Tripolisa. Ker krajevna obalna straža nima svojih plovil, so si jih morali za reševalno akcijo izposoditi od ribičev, ki so tudi prvi sprožili alarm po brodolomu prebežnikov. Rešiti jim je uspelo 16 ljudi, preostale pa pogrešajo, a se bojijo, da niso preživeli nesreče. Na ladji naj bi bilo od 150 do 200 ljudi.

Vse rešene begunce je obalna straža izpustila, saj nima nastanitvenih centrov. "Obalna straža nima težav z iskanjem nezakonitih priseljencev, a težava je, kdo jih bo sprejel, ko jih najdemo," je dejal tiskovni predstavnik libijske mornarice Ajub Kasemsaid.

Libija je v zadnjih letih postala glavna izhodiščna točka za prebežnike, ki se iz severne Afrike podajo na nevarno pot prek Sredozemskega morja v upanju, da bodo dosegli Evropo. Tihotapci ljudi, ki izkoriščajo kaos v Libiji po padcu režima Muamerja Gadafija leta 2011, jih strpajo v dotrajane in slabo vzdrževane ladje, zato se na morju pogosto zgodijo tragedije.

Največ beguncev pristane v Italiji, kamor jih je v zadnjih 12 mesecih po podatkih oblasti v Rimu prispelo kar 117.000. "Italija in predvsem Sicilija plačujeta visoko ceno za nestabilnost v Libiji, a to ceno moramo plačati," je dejal italijanski notranji minister Angelino Alfano.

Italijanska vojska opravi večji del nadzora nad Sredozemskim morjem in v operaciji Mare Nostrum, ki so jo sprožili lani oktobra in v kateri je z ladjo Triglav nekaj časa sodelovala tudi Slovenija, so do zdaj rešili več kot 70.000 ljudi.

Rim sicer vztraja, da sam ne more nositi tolikšnega bremena begunske krize, zato je že večkrat pozval h konkretnejšemu ukrepanju na ravni Evropske unije in celo zagrozil, da bo beguncem omogočil nemoteno nadaljevanje poti v druge evropske države.