Državo so prizadele hude poplave in zemeljski plazovi. Umrlo je najmanj 71 ljudi. Foto: Reuters
Državo so prizadele hude poplave in zemeljski plazovi. Umrlo je najmanj 71 ljudi. Foto: Reuters
false
Oblasti se bojijo, da se bo število žrtev še povečalo. Foto: Reuters

Državo so po tednu dni močnih padavin prizadele poplave. Reševalne ekipe so šele prispele v nekatera najbolj prizadeta območja, zato se pričakuje, da bo žrtev še več.

Vojska iz zraka dostavlja hrano in vodo ljudem na teh območjih, reševalne operacije pa se nadaljujejo, sporočajo oblasti. Po poročanju ameriške televizije CNN pomoč v obliki odej, pitne vode in tablet za prečiščevanje vode pošilja tudi več drugih držav, vključujoč Indijo, Avstralijo, Nepalom in Japonsko.

Med najhuje prizadetimi območji so tudi predmestja glavnega mesta Colombo, skozi katera teče reka Kelani, preden se izlije v Indijski ocean. V predmestju Wellampitiya je, kot sporoča policija, gladina vode po štirih dneh dežja visoka več kot 2,5 metra.

Manj praznično
Praznovanja, ki zaznamujejo rojstvo, smrt in razsvetljenje Bude, potekajo manj intenzivno. Del sredstev, namenjen brezplačni hrani za ljudi, ki opazujejo ulične dekoracije, je bil namenjen za žrtve poplav in plazov.

Finančni minister Ravi Karunanayake je sicer dejal, da oblasti zdaj nadzirajo položaj. Minister se je zahvalil hitremu odzivu številnih držav, ki so ponudile pomoč. Oblasti razseljenim svetujejo, naj se naslednjih nekaj dni ne vračajo na svoje domove, še poroča CNN.