Šrilanka je do leta 2011 kar 28 let živela v izrednih razmerah. Foto: Reuters
Šrilanka je do leta 2011 kar 28 let živela v izrednih razmerah. Foto: Reuters

Na začetku meseca je namreč izbruhnila vrsta izgredov med pripadniki večinske skupnosti Sinhala in muslimansko manjšino. Nasilje se je začelo, ko je skupina mladih muslimanov v bližini prestolnice Kolombo napadla šoferja tovornjaka, pripadnika skupnosti Sinhala, ki je bil vpleten v prometno nesrečo. Voznik je po napadu umrl.

Sledili so napadi na muslimanske trgovine, hiše in mošeje, v katerih sta umrla najmanj dva človeka. Uničenih je bilo 450 domov muslimanov in zažganih več kot 60 avtomobilov. Med izrednimi razmerami so oblasti uvedle policijsko uro in prepovedale delovanje družbenih omrežij.

Večinsko budistična država
Policija je aretirala skoraj 300 ljudi, med njimi tudi vodjo budistične organizacije, ki je obtožen spodbujanja nasilja. V Šrilanki je večina prebivalcev budistov, ti pa obtožujejo muslimane, da ljudi silijo v spreobrnitev v islam in da uničujejo budistične arheološke kraje. V spopadih je bilo uničenih tudi okoli ducat muslimanskih verskih krajev.

Izredne razmere so bile v Šrilanki v veljavi 28 let na vrhuncu spopadov med vladnimi silami in tamilskimi uporniki. Odpravili so jih leta 2011.