V paniki na mostu čez reko reko Sind je množica poteptala več deset ljudi. Foto: EPA
V paniki na mostu čez reko reko Sind je množica poteptala več deset ljudi. Foto: EPA

Predstavnik tamkajšnje policije Anand Mišra je povedal, da so oblasti potrdile smrt 108 ljudi, tri pa še pogrešajo, a zanje domnevajo, da so prav tako mrtvi. "Trupla smo potegnili tudi iz reke," je povedal Mišra in dodal še, da je bilo med mrtvimi največ žensk in otrok, v brezglavi paniki pa je bilo ranjenih najmanj 133 ljudi.

Na tisoče hindujskih romarjev se je v nedeljo udeležilo festivala Navratra (devet noči) v mestu Datja v indijski zvezni državi Madžda Pradeš, nesreča pa se je zgodila, ko so skušali verniki prečkati most čez reko Sind v bližini templja Ratangar.

Na mostu je bilo takrat 25.000 romarjev, v množici je prišlo do prerivanja, potem pa so se pojavile govorice, da bi se most zaradi preobremenjenosti lahko porušil, zato je nastala panika. Večina žrtev je umrla v gneči, nekaj ljudi pa je utonilo v reki, ko so skočili z mostu.

Panika v gneči pogosto med verskimi festivali
Brezglavo divjanje v gneči je med verskimi praznovanji v Indiji na žalost pogost pojav. Februarja letos je bilo med festivalom Kumb mela v kraju Alahabad na severu Indije do smrti poteptanih 36 romarjev, v treh podobnih tragedijah lani je umrlo več deset ljudi, leta 2008 pa je v gneči pred templjem Čamunda Devi v kraju Jodpur umrlo več kot 220 ljudi, kar je bila ena najhujših tovrstnih nesreč v Indiji.