Po poročanju prič so mladi izgredniki zažgali okoli sto avtomobilov v soseski v severnem delu Stockholma. Foto: EPA
Po poročanju prič so mladi izgredniki zažgali okoli sto avtomobilov v soseski v severnem delu Stockholma. Foto: EPA
Stockholm
Na ulice soseske Husby se je podalo med 50 in 60 mladih protestnikov. Foto: EPA

V incidentu 13. maja naj bi policisti nekega 69-letnika ubili v samoobrambi, potem ko jih je napadel z nožem, a je zgodba polna nejasnosti.

Policija je namreč najprej sporočila, da so moškega odpeljali v bolnišnico, njegovo smrt pa so priznali šele po tem, ko so priče poročale o mrliškem vozu, s katerim so več ur po streljanju s prizorišča odpeljali truplo.

V noči z nedelje na ponedeljek se je v četrti Husby, kjer živijo večinoma priseljenci, na ulice podalo okoli 50 mladih. Z maskami na obrazu so zažigali avtomobile in uničevali poslopja. Policiste so obmetavali s kamenjem.

V neki garaži so mladi zanetili požar, zaradi česar je morala policija za nekaj časa evakuirati prebivalce stanovanjskega bloka.

Po poročanju švedskega časopisa The Local so policisti protestnike zmerjali z opicami. Omenjena četrt se spopada s hudimi socialnimi stiskami in malo možnostmi za zaposlovanje mladih.

Številni prebivalci soseske so se po uboju moškega spraševali, zakaj je policija uporabila tako silo, da bi obvladala situacijo. "Šlo je za moškega z nožem, s katerim se je soočila skupina posebej izurjenih in oboroženih policistov. So ga res morali ubiti?" se je za švedski časopis Aftonbladet spraševal sosed.

Lokalna mreža za mlade Megafonen je izpostavila, da policija stalno povečuje navzočnost v priseljenskih soseskah. Skrb vzbujajoče je, da so policisti pri opravljanju svojega dela vse bolj agresivni in naklonjeni uporabi sile.