Svet

Poudarki

  • Sirske sile nadaljujejo napade na Al Rastan
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 12 glasov Ocenite to novico!
Bašar Al Asad
Za številne sirske kristjane, ki živijo v nepredvidljivi regiji, je Al Asad predvidljiv. Foto: EPA
Sirija
Združeni narodi ocenjujejo, da je od začetka nemirov v Siriji, ki so sredi marca izbruhnili v Deri na jugu države, umrlo več kot 2.600 ljudi. Foto: Reuters

Dodaj v

V strahu pred spremembami kristjani v Siriji podpirajo Al Asada

Veleposlanik ZDA v Siriji tarča podpornikov režima
29. september 2011 ob 18:05
Damask - MMC RTV SLO

"Vsi se bojimo tega, kar prihaja," pravi Abu Elias, ki sedi na stopnicah cerkve v Sajdnaji nedaleč od Damaska, kjer kristjani molijo že 1.400 let.

Nemiri v Siriji se stopnjujejo iz dneva v dan. Medtem ko se kaos v državi povečuje, se kristjani bojijo, da bi sprememba oblasti prinesla tiranijo sunitske muslimanske večine in jim vzela zaščito, ki jim jo zadnja štiri desetletja nudi vladajoča družina Asad.

Jajca in paradižniki za veleposlanika ZDA
Veleposlaniku ZDA v Siriji Robertu Fordu so privrženci režima predsednika Bašarja Al Asada skušali preprečiti srečanje s predstavnikom sirske opozicije ter ga obmetavali s paradižniki in jajci. Ford se je sešel z vodjo prepovedane Arabske socialistične demokratske stranke Hasanom Abdelazimom. Ko je Ford, ki je večkrat izrazil svoje nestrinjanje s tem, kako skuša sirski režim krvavo zatreti proteste, prišel do njegovega urada v Damasku, ga je napadla skupina približno stotih protestnikov, ki so nato skušali vdreti tudi v Abdelazizovo pisarno.


Medtem sirske varnostne sile v kraju Al Rastan v bližini Homsa že tretji dan zapored nadaljujejo napade na opozicijske aktiviste in vojake, ki so dezertirali. Po navedbah aktivistov je bilo ubitih 20 ljudi, še več pa ranjenih.

Krščanska manjšina v Siriji predstavlja okoli 10 odstotkov prebivalstva. Čeprav imajo različne (politične) poglede in je njihova lojalnost vladi pogosto bolj posledica strahu kot prepričanja, jih je še bolj strah sprememb, zato še naprej podpirajo predsednika Bašarja Al Asada kljub krutemu poskusu zatrtja upora, ki je sledil po ljudskih revolucijah v nekaterih državah arabskega sveta.

Strah zatiska ušesa pred argumenti opozicije
Bojijo se, da bi bili ob padcu predsednika z oblasti deležni maščevanja konservativnih sunitskih voditeljev zaradi njihove podpore družini Asad. Močno jih skrbi, da bi se poskus revolucije spremenil v državljansko vojno in sprožil sektaško nasilje v državi, kjer so manjšine – etnične in verske – našle način, kako sobivati v miru.

Strah je tako globok, da številni kristjani ne slišijo protiargumenta opozicije: vlada je poglobila razlike med manjšinami v sklopu svoje strategije, da zagotovi vladavino družine Asad, ki izhaja iz muslimanske manjšine alavitov.

Al Asad "ne more delati čudežev"
Patriarh maronitskih kristjanov v Libanonu je pred kratkim pozval maronite, največjo krščansko skupnost v državi, naj da Al Asadu priložnost in dovolj časa, da izvede obljubljene reforme. Izjava patriarha Bishara Boutrosa Al Raija je sprožila vročo debato v Libanonu, ki je živel pod sirsko nadvlado 29 let, a patriarh Al Rai je zagovarjal svoje besede, češ da je Asad "ubogi človek, ki ne more delati čudežev", in opozoril, da bi padec sirske vlade ogrozil kristjane po vsem Bližnjem vzhodu. "Ne podpiramo režima, a se bojimo tranzicije, ki bi lahko sledila. Braniti moramo krščansko skupnost," je dejal.

Strah pred islamisti
Čeprav izkušnje vseh kristjanov s sunitskimi muslimani niso slabe, prevladuje strah, da bi v arabskem svetu o revolucijah prevladali islamisti ter da bodo družbe postale bolj konservativne in morda manj tolerantne.

"Strah se širi med nami in vsemi, ki so drugačni," pravi Abu Elias. "Danes smo tukaj. Kdo ve, kje bomo jutri?"

T. V., povzeto po New York Timesu
Prijavi napako
Komentarji
no-nwo
# 29.09.2011 ob 19:26
CIA želi na oblast pripeljati Al Qaido in muslimanske skrajneže ter zahodne marionete.
V vseh primerih se tem kristjanom zelo slabo piše. Sirija je še vedno precej demokratična v primerjavi z državami ki jih podpirajo ZDA v Aziji.
nad_realist
# 29.09.2011 ob 21:18
na žalost je stvar zalaufala, vahabiti & USA bodo prinesli svojo t.i. demokracijo, ki za navadnega človeka pomeni predvsem bedo, če ne kaj hujšega. Iz Iraka so pred skrajneži pobegnila večina kristjanov in tudi zmernih muslimanov. Po klanju in izgonu kristjanov pride na vrsto Izrael.

In na žalost ni samo biblijski bog. Vahabizem je ideologija z elementi inkvizicije in fašizma. Če je to za koga demokracija potem se tistim doli res slabo piše, posredno pa tudi nam v EU.
SriHanuman
# 29.09.2011 ob 23:07
evropi ceniti nekateri idealni, ki niso v skladu z ekstremnimi islamskimi poglededi na svet.. tipa da ženska mora nujno biti zakrita od glave do pet..

To nima veze z islamom per se, ker koran ne narekuje kako se naj zenska oblece. Zdaj, da si nekatere budale zmisljujejo/dodajo po svoje, pa ni samo omejeno na islam...

zaradi razsvetljenstva in predvsem francoske revolucije

Zaradi srednjega veka nismo se kolonizirali drugih planetov... blabla... Drugace je problem, da jim mi ne pustimo njihove francoske revolucije in nima nobene veze z islamom. Pac je smola, da je nafta vecinoma tam. Pustimo razne avtokrate, da vladajo z zelezno roko, tudi preko religije, saj nam ni v interesu, da se demokratizirajo - z ekonomskega stalisca gledano. Simple.
MZ
# 29.09.2011 ob 19:46
@no-nwo: Imaš prav...ta načrt se že odvija in končni cilj je očitno Pikeov scenarij 3. svetovne vojne, kjer se bodo počili Izrael in muslimanske države, kjer bodo vladali vahabiti.
zemljemerec
# 30.09.2011 ob 08:08
Bližnji vzhod je prepojen z vero,čustvi in molitvijo.Obstali so v nekem času polnem zamer in krivic.Problem je, da jim je pomembnejši včeraj, kot danes. Za jutri pa nimajo ne časa ne volje.
Nena Sitna
# 30.09.2011 ob 07:17
a očitno je, da nekdo napačo interpretira tole njihovo vero

Jap, temu se reče liberalizem.... Slaba plat reformacije in tudi sodobnega časa.
Kazni pa nista dobili zaradi vere.... ampak, ker imajo francozi pač tak zakon, saj veš... sekularizacija in naše vrednote...
Nena Sitna
# 30.09.2011 ob 09:15
zemljemerec
Za jutri pa nimajo ne časa ne volje.

Ravno za jutri jih skrbi...
ThunderCrash
# 29.09.2011 ob 22:09
Nad_realist.
Ce se to zgodi, potem zna EU zacet gnat izolacionisticno politiko in ekstremno omejit prihod ljudi v drzavo to te mere, ko prakticno noben juzneje od grcije ali sredozemskega morja prakticno ne bo mogel v drzavo. In kaj kmalu bomo na tocki ko bodo bojne ladje EU, predvem italije, francije in spanije na sredozemskem morju postavile zid in streljale na begunske ladje z topovskimi granatami, raketami in torpedi, na celinskih mejah pa bunkerji z mitraljezi in ostrostrelci.
el CARTEL
# 30.09.2011 ob 00:33
To nima veze z islamom per se, ker koran ne narekuje kako se naj zenska oblece

ne vem, korana nisem bral.. a očitno je, da nekdo napačo interpretira tole njihovo vero - ali ti ali pa vse države, ki imajo islamsko teokracijo (poleg tega so se pojavile težnje po tem v evropi).. torej nekdo mora tem "muslimanom" povedati, da islam pravzaprav ne narekuje tega..

zadnič je bil članek ravno o tem, dve ženski sta dobili kazen v franciji, ker sta poviti hodili.. zakaj potem, če ne zaradi vere?

Drugace je problem, da jim mi ne pustimo njihove francoske revolucije in nima nobene veze z islamom

kdo je to mi? jaz jim privoščim razsvetljenstvo, svobodo in sekularizem, ker bo to pomenilo boljše sprejemanje nas in naših vrednot

in kdo pa je nam dovolil francosko revolucijo? in kdo nam bi jo lahko prepovedal..
el CARTEL
# 29.09.2011 ob 22:39
Braniti moramo krščansko skupnost

prosim ne.. kadarkoli so duhovni voditelji pozivali na "branjenje" česarkoli, so njihovi sledilci to interpretirali kot poziv na agresijo..

krščansko skupnost se brani tako, da si dober kristjan in dober sledilec jezusa.. ostale obrambe niso potrebne..

upornikposrcu @ v evropi vam nihče nič noče, nihče vas ne diskriminira, pravzaprav nam je vseeno za vas.. je pa res, da so se zaradi razsvetljenstva in predvsem francoske revolucije, začeli v evropi ceniti nekateri idealni, ki niso v skladu z ekstremnimi islamskimi poglededi na svet.. tipa da ženska mora nujno biti zakrita od glave do pet..
In pri teh svobodah za vse, tudi za ženske, bo v evropi tudi ostalo.. verjetno kot evropejec to razumeš..
el CARTEL
# 30.09.2011 ob 12:48
Nena Sitna @ islam nima liberalizma..

in kazen sta dobili, ker je v njihovih glavah povsem okej, če je ženska zakrita od glave do pet.. in kje sta to pobrali, v islamu ali evropskem liberalizmu?

nekateri se tu resno trudijo da izenačijo liberalizem in (ekstremni) islam..drugi pa predstavljajo liberalizem kot vzrok za ekstremni islam.. osebno pa ne vidim korelacije. Naše vrednote iz 19 stoletja so še vedno pred vrednotami iz 7.
edvard1
# 30.09.2011 ob 10:37
Ja obracajo se tja kamor veter piha.Ze 2000 let pokoncne stoje kristjanov...
pd
# 30.09.2011 ob 10:20
kjer so manjšine – etnične in verske – našle način, kako sobivati v miru.

tudi v Jugi smo sobivali v miru. Ali je bil mogoče strah? Kakšna je pa cena tega "miru"? Asadi Ahmedineđadi, Kimi, Gadafiji in ostali podobni morajo iti!
nacekpacek
# 30.09.2011 ob 08:52
Očitno jim še ni jasno, da če se hočejo znebiti Asada, bo treba prijet v roke orožje. Alahu Akbar!
Ori
# 30.09.2011 ob 07:33
Neakteri na forumu bi bili takoj zato, da se kristajne iz sirije bodisi pobije ali izžene.
sanauna
# 29.09.2011 ob 22:43
Manjsina vlada vecini,...alaviti vladajo v Siriji kjer je vecina sunitov,..jasno je da so frustracije velike in da bo prislo do incidentov,saj mnozice revnih neizobrazenih sunitov ne zanimajo argumenti,...zivijo pod represijo ze desetletja,.....Rezim je zivel z podporo zahodne demokracije,...in to je rezultat!
Ramus
# 29.09.2011 ob 18:14
"Čeprav imajo različne (politične) poglede in je njihova lojalnost vladi pogosto bolj posledica strahu kot prepričanja, jih je še bolj strah sprememb, zato še naprej podpirajo predsednika Bašarja Al Asada"

Zaupaj v Gospoda z vsem svojim srcem. Kakšna je vaša vera, da ste svoje upe položili v roke človeka, ki je odgovoren za tako okrutne zločine? Žalostno,...
smolensk
# 29.09.2011 ob 20:58
Ramus
Zaupaj v Gospoda z vsem svojim srcem. Kakšna je vaša vera, da ste svoje upe položili v roke človeka, ki je odgovoren za tako okrutne zločine? Žalostno,...
-------------------------------
Biblijski bog, tudi sam morilec mnogih narodov, seveda pooblašča zahodne vladne zločince in njihove US Nato klavce kot edine, ki imajo od Njega podeljeno pravico pobijati, rušiti, mučiti, blokirati, sankcionirati, hujskati v bratomorne vojne, pleniti, kolonizirati, okupirati..... kot se jim zljubi.
sprehajalec
# 29.09.2011 ob 21:50
Kristjane sem, Mohamedance pa v puščavo. Zob za zob, glavo za glavo, kot je bilo sprejeto na drugem zasedanju Avnoja v Jajcu, 1943. Vrnimo se k izvornim načelom.
upornikposrcu
# 29.09.2011 ob 20:23
"Vsi se bojimo tega, kar prihaja," pravi Abu Elias, ki sedi na stopnicah cerkve v Sajdnaji nedaleč od Damaska, kjer kristjani molijo že 1.400 let.

No to je lepo za prebrati, da tam molijo že 1400 let pa jih nihče do zdaj ni maltretiral ali kako drugače diskreminiral.

Na drugi strani imamo pa v Evropi gonjo proti muslimanom.
Od omejevanja osnovnih pravic veroispovedi do še 100 drugih presodkov in zakonskih omejitev.
Pa ti muslimani v Evropi so samo stranski produkt kolonizacije.
Žalostno je to, da je propaganda naredila tak vtis kot da Evropo napadajo muslimani z vseh strani. (dobro vemo kdo komu na dvorišče hodi).

Svet gre v smer verskih vojen, žalostno ampak resnično.
Ramus
# 29.09.2011 ob 18:21
"Vsi se bojimo tega, kar prihaja,"pravi Abu Elias, ki sedi na stopnicah cerkve v Saydnayi nedaleč od Damaska, kjer kristjani molijo že 1.400 let"

Janez 14,27. "27 Mir vam zapuščam, mir svoj vam dajem; ne dajem vam jaz, kakor daje svet. Ne bodi vam srce plašno in boječe "

1. Janezov list 4,18. "Strahu ni v ljubezni, temuč popolna ljubezen izganja strah, ker strah povzroča trpljenje; kdor pa se boji, ni popoln v ljubezni"

Ne bojte se,...
nikhrast
# 29.09.2011 ob 18:46
Po forumih vidim da jih v Sloveniji večina podpira diktatorje kot Asad in Gadhafi, precej ljudem se še kolca pi Titu; levičarji v Sloveniji in kristijani v Siriji skupaj v postelji.
Kazalo