Za številne sirske kristjane, ki živijo v nepredvidljivi regiji, je Al Asad predvidljiv. Foto: EPA
Za številne sirske kristjane, ki živijo v nepredvidljivi regiji, je Al Asad predvidljiv. Foto: EPA
Sirija
Združeni narodi ocenjujejo, da je od začetka nemirov v Siriji, ki so sredi marca izbruhnili v Deri na jugu države, umrlo več kot 2.600 ljudi. Foto: Reuters

Nemiri v Siriji se stopnjujejo iz dneva v dan. Medtem ko se kaos v državi povečuje, se kristjani bojijo, da bi sprememba oblasti prinesla tiranijo sunitske muslimanske večine in jim vzela zaščito, ki jim jo zadnja štiri desetletja nudi vladajoča družina Asad.

Jajca in paradižniki za veleposlanika ZDA
Veleposlaniku ZDA v Siriji Robertu Fordu so privrženci režima predsednika Bašarja Al Asada skušali preprečiti srečanje s predstavnikom sirske opozicije ter ga obmetavali s paradižniki in jajci. Ford se je sešel z vodjo prepovedane Arabske socialistične demokratske stranke Hasanom Abdelazimom. Ko je Ford, ki je večkrat izrazil svoje nestrinjanje s tem, kako skuša sirski režim krvavo zatreti proteste, prišel do njegovega urada v Damasku, ga je napadla skupina približno stotih protestnikov, ki so nato skušali vdreti tudi v Abdelazizovo pisarno.

Medtem sirske varnostne sile v kraju Al Rastan v bližini Homsa že tretji dan zapored nadaljujejo napade na opozicijske aktiviste in vojake, ki so dezertirali. Po navedbah aktivistov je bilo ubitih 20 ljudi, še več pa ranjenih.

Krščanska manjšina v Siriji predstavlja okoli 10 odstotkov prebivalstva. Čeprav imajo različne (politične) poglede in je njihova lojalnost vladi pogosto bolj posledica strahu kot prepričanja, jih je še bolj strah sprememb, zato še naprej podpirajo predsednika Bašarja Al Asada kljub krutemu poskusu zatrtja upora, ki je sledil po ljudskih revolucijah v nekaterih državah arabskega sveta.

Strah zatiska ušesa pred argumenti opozicije
Bojijo se, da bi bili ob padcu predsednika z oblasti deležni maščevanja konservativnih sunitskih voditeljev zaradi njihove podpore družini Asad. Močno jih skrbi, da bi se poskus revolucije spremenil v državljansko vojno in sprožil sektaško nasilje v državi, kjer so manjšine – etnične in verske – našle način, kako sobivati v miru.

Strah je tako globok, da številni kristjani ne slišijo protiargumenta opozicije: vlada je poglobila razlike med manjšinami v sklopu svoje strategije, da zagotovi vladavino družine Asad, ki izhaja iz muslimanske manjšine alavitov.

Al Asad "ne more delati čudežev"
Patriarh maronitskih kristjanov v Libanonu je pred kratkim pozval maronite, največjo krščansko skupnost v državi, naj da Al Asadu priložnost in dovolj časa, da izvede obljubljene reforme. Izjava patriarha Bishara Boutrosa Al Raija je sprožila vročo debato v Libanonu, ki je živel pod sirsko nadvlado 29 let, a patriarh Al Rai je zagovarjal svoje besede, češ da je Asad "ubogi človek, ki ne more delati čudežev", in opozoril, da bi padec sirske vlade ogrozil kristjane po vsem Bližnjem vzhodu. "Ne podpiramo režima, a se bojimo tranzicije, ki bi lahko sledila. Braniti moramo krščansko skupnost," je dejal.

Strah pred islamisti
Čeprav izkušnje vseh kristjanov s sunitskimi muslimani niso slabe, prevladuje strah, da bi v arabskem svetu o revolucijah prevladali islamisti ter da bodo družbe postale bolj konservativne in morda manj tolerantne.

"Strah se širi med nami in vsemi, ki so drugačni," pravi Abu Elias. "Danes smo tukaj. Kdo ve, kje bomo jutri?"