Uhersky Brod leži okoli 300 kilometrov stran od Prage. Foto: EPA
Uhersky Brod leži okoli 300 kilometrov stran od Prage. Foto: EPA
Uhersky Brod
Policija je zaprla območje, kjer se je zgodilo streljanje. Foto: EPA

Strelski napad se je zgodil v kraju Uhersky Brod na jugovzhodu Češke.

Češka javna televizija je poročala, da je oboroženi moški vdrl v restavracijo Družba in začel brezglavo streljati. Ubil je osem ljudi. V restavraciji naj bi bilo v tistem trenutku okoli 20 gostov.

Napadalec je imel pri sebi dva kosa strelnega orožja in je izstrelil 25 nabojev. Župan mesta Patrick Kunčar je povedal, da je streljal domačin, ki je bil star 62 let in je imel duševne motnje, zato ne moremo govoriti o terorističnem napadu, ampak o osamljenem strelskem primeru.

Najprej so mediji poročali, da je bil moški ubit v policijski operaciji, kasneje pa se je izvedelo, da naj bi storil samomor.

Pred napadom klic na televizijo
Češka zasebna televizija Prima je sporočila, da jo je pred napadom storilec poklical po telefonu in zahteval, da na glavni trg pošlje televizijsko ekipo. O tem so nato takoj obvestili policijo.

Po telefonu naj bi dejal, da ga šikanirajo in da oblasti njegovih težav ne rešujejo, zato je zajel talce. Dejal je še, da ima orožje in da bo zadevo rešil na svoj način. Po besedah novinarja Prime Pavela Lebeduška ni povedal, kje je, samo dejal je, naj pošljejo ekipo na glavni trg.

Na poti v Uhersky Brod sta češki notranji minister Milan Chovanec in policijski načelnik Tomaš Tuhy.

Uhersky Brod leži nedaleč od meje s Slovaško in okoli 300 kilometrov jugovzhodno od prestolnice Praga. Mesto je znano po tovarni orožja Češka zbrojovka.