Pred svetiščem so imeli žalno slovesnost za žrtvami napada. Foto: Reuters
Pred svetiščem so imeli žalno slovesnost za žrtvami napada. Foto: Reuters

Napadalec je bil v afganistanski prestolnici oblečen v policijsko uniformo. Ubil je najmanj 14 ljudi, med njimi je en policist, okoli 40 ljudi pa je ranjenih. Za zdaj odgovornosti za napad ni prevzel še nihče. Svetišče leži v bližini univerze na zahodu Kabula.

Predstavnik notranjega ministrstva Sedik Sediki je dejal, da je bil en napadalec ubit, potem ko je skušal vstopiti v svetišče, na sebi pa je imel jopič z razstrelivom, piše Al Džazira. Kot so povedale priče, je drugi napadalec s pištolo ustrelil policista, ki je varoval vhod, nato pa je s kalašnikovko naključno streljal na vernike. Notranje ministrstvo je potrdilo smrt dveh napadalcev, najmanj eden pa je na begu.

Sicer so bile, kot poroča Al Džazira, varnostne sile na tem območju že v stanju visoke pripravljenosti. Šiitsko skupnost so pozvali, naj se ne zbira na javnih mestih. Kot dodaja Al Džazira, so morebiti pridobili podatke, da se načrtuje napad.

Julija šiitsko manjšino napadel IS
Šiitski muslimani v Afganistanu predstavljajo okoli 15 odstotkov prebivalstva. Skrajne skupine, kot so talibani in samooklicana Islamska država, šiite označujejo za odpadnike ter pogosto napadajo njihove mošeje in javna zbiranja. Napad na afganistansko šiitsko manjšino so nazadnje izvedli julija, ko je bilo ubitih kar 84 ljudi, 130 pa je bilo ranjenih. Tedaj je odgovornost prevzel IS.

Verniki so se zbrali v počastitev ašure, ki je eden izmed najpomembnejših dni na koledarju šiitskih muslimanov. Ašura je praznik žalovanja, s katerim se šiitski verniki spominjajo umora vnuka preroka Mohameda Imama Huseina v 7. stoletju. Njegova smrt je eden izmed dogodkov, ki je muslimane tedaj še bolj razdelil.