Švicarsko pulmološko združenje poudarja, da pasivno kajenje na leto v svetu povzroči smrt 600.000 ljudi. Foto: EPA
Švicarsko pulmološko združenje poudarja, da pasivno kajenje na leto v svetu povzroči smrt 600.000 ljudi. Foto: EPA

Predlog so zavrnili v večini od 26 kantonov.

V Švici prepoved že velja dve leti, vendar so z referendumom želeli odpraviti številne izjeme, ki veljajo v posameznih kantonih. V osmih kantonih namreč velja popolna prepoved kajenja v zaprtih javnih prostorih, kot so restavracije, bolnišnice ali podjetja, v preostalih 18 pa zakon izvajajo manj strogo. To se s padcem referenduma ne bo spremenilo.

Pobudo za poenotenje zakonodaje je dalo švicarsko pulmološko združenje, kjer so poudarili, da želijo odpraviti zmedo, obenem pa so zanikali, da želijo prepoved uveljaviti tudi v zasebnih prostorih.

V združenju navajajo podatek Svetovne zdravstvene organizacije, da pasivno kajenje letno v svetu povzroči smrt 600.000 ljudi, pa tudi podatke o manjšem številu hospitaliziranih bolnikov zaradi bolezni srca in ožilja v tistih kantonih, kjer prepoved kajenja v zaprtih prostorih dosledno izvajajo.

Nekateri kadilci pa so ne glede na izid že našli rešitev. V Švici so namreč med kadilci postali precej priljubljeni bari, ki so odprti samo za člane, ti pa v njih lahko kadijo po mili volji.