Avstralci se na vse pretege skušajo ohladiti v najhujšem vročinskem valu, kar jih pomnijo. Foto: EPA
Avstralci se na vse pretege skušajo ohladiti v najhujšem vročinskem valu, kar jih pomnijo. Foto: EPA
Trpeli so tudi teniški igralci in igralke, ki se v "deželi tam spodaj" pripravljajo na OP Avstralije v Melbournu. Na fotografiji Venus Williams, ki ji je prav tako vročina prišla do živega. Foto: EPA

Pristojne oblasti so zaradi nevarnosti požarov v mestu v celoti prepovedale uporabo ognja na prostem. Zaradi vročine je brez elektrike ostalo okoli 7.000 gospodinjstev po zvezni državi Novi Južni Wales.

Zaradi izredno visokih temperatur so tudi omejene športne prireditve. Na turnirju kriketa so na igrišču prav tako izmerili rekordno temperaturo na kakšni izmed tekem kriketa v Avstraliji. Toplotne kamere so na sredini igrišča izmerile 57,6 stopinje Celzija.

Ubijalska vročina tudi za tenisačice
Prav tako so zaradi temperatur, ki so presegle 40 stopinj Celzija, prekinili mednarodni teniški turnir v Sydneyju, na katerem se teniške igralke pripravljajo na prihajajoči OP Avstralije v Melbournu.

Francoska teniška igralka Kristina Mladenovic je zaradi vročine predala dvoboj z Avstralko Ellen Perez. "43 stopinj Celzija, a bolj verjetno na igrišču 50 stopinj Celzija, ko sva začeli. Opravičujem se navijačem, mislim, da je to prvič v moji karieri, da sem predala dvoboj," je tvitnila Mladenoviceva.

Belo zastavico so morali izobesiti tudi trije uradni fotografi ob igrišču - zaradi vročine so jim namreč kamere nehale delati, navaja BBC.

Taljenje asfalta
Tudi v Melbournu ni nič bolje - kot smo poročali sinoči, je v drugem največjem avstralskem mestu tako vroče, da se je stalil desetkilometrski odsek avtoceste Hume, ki vodi do mesta. Zaradi vročinskega vala je izbruhnilo tudi več gozdnih požarov, oblasti pa opozarjajo prebivalstvo, naj ne hodijo ven.

Lani poleti so v Avstraliji zaznali več kot 200 vremenskih rekordov, rekordno topla pa je bila tudi pretekla zima, ki traja na južni polobli med junijem in avgustom.