Napad je znova sprožil vprašanja, ali so afganistanske varnostne sile sposobne skrbeti za varnost po odhodu tujih vojakov konec prihodnjega leta. Foto: EPA
Napad je znova sprožil vprašanja, ali so afganistanske varnostne sile sposobne skrbeti za varnost po odhodu tujih vojakov konec prihodnjega leta. Foto: EPA

Devet talibanskih borcev, oblečenih v uniforme in opasanih z razstrelivom, je napadlo guvernerjev urad v pokrajini Farah ob meji z Iranom. Gre za najhujši napad v Afganistanu od decembra leta 2011.

Ob prevzemu odgovornosti za napad so talibani sporočili, da so osvobodili upornike na sojenju, čeprav jim po poročanju predstavnikov afganistanske oblasti to ni uspelo.

Tiskovni predstavnik talibanov Kari Jusuf Ahmadi je povedal, da so bili tarča napada guvernerjevi uslužbenci v Farahu, potem ko so jih talibani večkrat opozorili, naj ne delajo tam.

Med žrtvami je tudi devet napadalcev, od katerih sta dva sprožila avtomobil bombo pred vhodom v urad. Območje je bilo zaprto, dokler varnostne sile niso obvladale vseh napadalcev.

Slovenci niso bili v bližini
V Afganistanu je trenutno 78 pripadnikov Slovenske vojske, ki jih bo ta mesec zamenjal 19. slovenski kontingent s 56 pripadniki. Težišče njihovega delovanja je ravno v pokrajini Farah, kjer slovenski kontingent svetuje afganistanski vojski.

V Slovenski vojski so sporočili, da pripadniki slovenskega kontingenta med napadom niso bili v bližini dogodka in pri tem tudi niso bili neposredno ogroženi.

Po besedah poveljnika 18. slovenskega kontingenta v silah Isaf polkovnika Roberta Šipca kontingent nadaljuje svoje delo, pri tem pa spoštuje vse varnostne predpise, so zapisali na spletni strani.

Po navedbah Slovenske vojske je bilo sicer tarča napada poslopje lokalnega guvernerja v pokrajini Farah, ki je približno tri kilometre od oporišča, kjer so nameščeni pripadniki 18. slovenskega kontingenta.