Pakistanske varnostne sile so deležne ameriških kritik zaradi preveč
Pakistanske varnostne sile so deležne ameriških kritik zaradi preveč "porozne" meje z Afganistanom, kar talibani izkoriščajo za "umik" na varno. Na fotografiji pakistansko-afganistanski mejni prehod Chaman. Foto: Reuters

Boyle in Colemanova sta bila ugrabljena, ko sta leta 2012 potovala (!) po Afganistanu. Colemanova je bila ob ugrabitvi prvič noseča, nato pa je povila še dva otroka. Talibani so osvoboditev zahodnjakov pogojevali z izpustitvijo treh svojih pripadnikov.

Akcijo v pakistanski obmejni regiji Kuram je s pomočjo ameriških obveščevalnih podatkov uspešno izvedla pakistanska vojska. Ameriški predsednik Donald Trump je uspešno akcijo pozdravil in dodal, da gre za pozitiven trenutek v odnosih ZDA s Pakistanom.

Trump upa na sodelovanje tudi v prihodnosti
Sodelovanje pakistanske vlade je po njegovih besedah znamenje, da spoštuje ameriška prizadevanja za zagotavljanje varnosti v regiji. Ob tem je izrazil upanje tudi na prihodnje sodelovanje pri osvobajanju talcev in v protiterorističnih akcijah.

Zadnji posnetek kanadsko-ameriške družine se je v javnosti pojavil decembra lani, ko sta v videoposnetku mati in oče svoji vladi pozivala, naj poskrbita za njuno izpustitev. Že tedaj sta na posnetku v rokah držala dva mlada sinova, ki sta se rodila med njunim bivanjem v ujetništvu.

V Afganistanu sicer ne manjka organiziranih kriminalnih združb. Talce navadno ugrabijo v zameno za odkupnino, njihove glavne tarče pa so tujci in premožnejši Afganistanci, ki so se preselili čez mejo v Pakistan.