Iranske oblasti so za napad okrivile Izrael. Foto: EPA
Iranske oblasti so za napad okrivile Izrael. Foto: EPA

Znanstvenik Madžid Šahriari, profesor fizike na univerzi Šahid Behešti v Teheranu in član Iranskega jedrskega združenja, je bil ubit, ko sta dva motorista na severovzhodu iranske prestolnice v bližino njegovega avtomobila nastavila bombo, ki jo je nato razneslo. Njegova soproga je bila v napadu ranjena.

V ločenem napadu, ki so ga pred omenjeno univerzo na enak način izvedli neznanci na motornih kolesih, je bil prav tako ranjen strokovnjak za laserje in doktor jedrske fizike, profesor Farejdun Abasi. Ranjena je bila tudi njegova soproga. Tudi Abasi, ki naj bi delal za iransko obrambno ministrstvo, je profesor na univerzi Šahid Behešti, ki velja za eno najuglednejših v Iranu.

Iran za napad krivi Izrael
Iranska televizija je krivdo za atentata pripisala Izraelu, na svoji spletni strani pa so zapisali, da so "agenti sionističnega režima v kriminalnem terorističnem dejanju napadli ugledna univerzitetna profesorja, ko sta bila na poti v službo". Iranski notranji minister Mustafa Mohamed Nadžar je krivdo za napada pripisal ameriški in izraelski obveščevalni službi Cia in Mosad. "Mosad in Cia sta sovražnika Irancev in si zmeraj prizadevata škoditi temu narodu. Še posebej pa želita ustaviti naš znanstveni napredek," je povedal Nadžar.

Vodja iranske jedrske organizacije Ali Akbar Salehi je "sovražnikom" sporočil: "Ne igrajte se z ognjem. Iransko potrpljenje je omejeno, in če ga bo zmanjkalo, bodo naši sovražniki doživeli žalostno usodo." Salehi sicer odgovornosti za napada ni pripisal nobeni tuji sili.

Znanstveniki večkrat tarče napadov
Iranski znanstveniki so bili v zadnjih letih večkrat tarča atentatov oziroma so nepojasnjeno izginili. V napadu 12. januarja je bil ubit ugledni fizik Masud Ali Mohamadi, ki je bil profesor na teheranski univerzi, prav tako pa je delal za elitno iransko revolucionarno gardo.