Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.7 od 85 glasov Ocenite to novico!
Barcelona
Policija nadaljuje preiskavo napada, ki je pretresel Španijo. Gre za najhujši teroristični napad po letu 2004, ko je v Madridu umrlo 191 ljudi, več kot 2.000 je bilo ranjenih. Foto: Reuters
Barcelona
Na ulici je po dogodku zavladala panika, navzoči so v šoku. Foto: EPA
Driss Oukabir
Driss Oukabir je eden od dveh prijetih oseb. Foto: EPA
VIDEO
Islamska država prevzela...

Dodaj v

V terorističnem napadu v Barceloni 13 mrtvih in več kot 100 ranjenih

Trije Slovenci, ki so bili v središču mesta, niso poškodovani
17. avgust 2017 ob 17:31,
zadnji poseg: 18. avgust 2017 ob 00:05
Barcelona - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Okoli 17. ure je kombi zapeljal v množico na ulici La Rambla v središču Barcelone, pri čemer je po zadnjih podatkih umrlo 13 ljudi, ranjenih jih je več kot 100. Odgovornost za teroristični napad je prevzela samooklicana Islamska država.

Za zdaj ni jasno, koliko ljudi je sodelovalo v napadu, katerega poglavitni namen je bil, tako ocenjuje policija, povzročiti čim več žrtev. Policija je kmalu po napadu prijela dva človeka, nekaj po 23. uri pa je na novinarski konferenci sporočila, da nihče od dvojice prijetih, ki so ju prijeli v Ripllu in Alcanarju, ni voznik kombija, ki je izvedel popoldanski napad, sta pa oba z njim povezana. Voznik kombija, ki je po napadu peš zbežal, naj bi bil po navedbah policije domnevno neoborožen. Eden od omenjenih prijetih je maroški državljan, drugi prihaja iz španske enklave Melilla. Po poročanju El Paisa je eden od dveh prijetih osumljencev Driss Oukabir, ki naj bi v kraju Santa Perpetua najel kombi, ki je bil potem uporabljen v napadu. Star je med 20 in 30 let in rojen v Maroku, policija pa je njegovo fotografijo objavila kmalu po napadu.

Kot prvo med žrtvami so identificirali belgijsko državljanko.

Dve uri po napadu na La Rambli je policija na varnostni točki v predmestju Sant Just Desvern, potem ko je povozil in ranil policista, ustrelila moškega. Na večerni konferenci so dejali, da ne kaže, da bi bil voznik povezan z napadom v središču mesta.

Policija je ob tem sporočila, da je v noči na četrtek v neki hiši v Alcanarju odjeknila eksplozija, v kateri je umrla ena oseba, ena pa je bila ranjena, in potrdila, da vse kaže, da je bila eksplozija povezana z napadom na La Rambli.

V mestecu Vic je policija medtem odkrila drug kombi, povezan z napadom. Območje zavarovala in vozilo preiskala. Španski mediji poročajo, da so napadalci drugo vozilo najeli za pobeg.

Panika na turistično oblegani ulici
Varnostne službe so takoj po napadu na La Rambli, po katerem je zavladala panika, zaprle več železniških postaj in postaj podzemne železnice v bližini La Ramble. Gre za 1,2 kilometra dolgo ulico skozi središče mesta, kjer se vsak dan giblje na tisoče domačinov in turistov, saj je tam na desetine barov, restavracij in trgovin.

Trije Slovenci niso poškodovani
Po podatkih veleposlaništva v Madridu so bili v središču Barcelone v času napada trije mladi slovenski državljani, ki niso poškodovani ali v nevarnosti. Bili so v nekem nakupovalnem centru, kjer so počakali na nadaljnja navodila policije.

"Tako barbarstvo nas ne bo ustrahovalo"
Medtem se v Španijo zgrinjajo sožalna sporočila iz vsega sveta. Španski kralj Felipe VI. je ostro obsodil teroristični napad. "To so morilci, preprosti kriminalci, ki nas ne bodo terorizirali," je tvitnila kraljeva palača. "Ta strahopetni napad namenoma meri na tiste, ki uživajo življenje in so preživljali čas s prijatelji in družino. Tako barbarstvo nas ne bo ustrahovalo," je v odzivu na napad zapisal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Sožalje so izrazili tudi ameriški predsednik Donald Trump, ruski predsednik Vladimir Putin, francoski predsednik Emmanuel Macron, britanska premierka Theresa May in slovenski premier Miro Cerar.

Gre za najhujši teroristični napad na španskih tleh po 11. marcu 2004, ko je v Madridu v eksplozijah umrlo 191 ljudi, več kot 2.000 je bilo ranjenih.

V spodnji aplikaciji lahko spremljate potek popoldanskega dogajanja v Barceloni.K. T., J. R.
Barcelona
Evakuacija v Barceloni
Prijavi napako
Komentarji
supersmart
# 17.08.2017 ob 17:38
Zakaj podobne novice nikoli ne zasledimo na Madžarskem, Poljskem, Češkem? Hm, zanimivo res...
Mogoče pa je (spet) šlo le za duševnega bolnika...
dimnik
# 17.08.2017 ob 17:34
Redna novica
juventina10
# 17.08.2017 ob 17:52
IN SPET BODO vsi voditelji ostro obsodili strahopetno dejanje, povedali, da jih nihče ne bo ustrahoval, da bomo živeli močnejši dalje....bla,bla,vprašajte če je res tako, matere teh žrtev, za njih se ustavi svet.spet bo teden dni nadzora, potem pa vse po starem.
Bivši uporabnik
# 17.08.2017 ob 17:38
Velika Britanija, Nemčija, Francija, Španija.

Zaenkrat se Italija še izogiba vsemu temu dogajanju.
Krucefix
# 17.08.2017 ob 17:43
To ne spada več v izredne novice, ampak bolj redne... običajne...vsakodnevne...nekaj, na kar se bomo mogli baje kr navadit... pa bomo res kar pustili, da se nam to tedensko dogaja???
Izvidnik
# 17.08.2017 ob 17:44
Malce bolj umirjeno prosim z naslovi in slikama
Z rdeco napisat izredna novica
Sem ze mislil da je Koreja na Guam rakete poslala
pkorosec
# 17.08.2017 ob 18:19
Če pogledaš iz aviona se mej ne vidi. So v glavah...

In tudi tvoja hisa ali tvoj avto ni videt kot nic kar bi bilo tvoje. Enostavno tam stoji. Jo lahko zasedem? Meje so in so vedno bile. Imaste pa moznost meje ukinit, ampak potem tudi prevzamite odgovornost za nasilje, ki bo zagotovo sledilo. Takrat pa boste utihnili, da je kapitalizem kriv in cloveski pohlep pa Marija bozja.
s5er
# 17.08.2017 ob 17:38
Grozna, zločin vreden najhujše obtožbe.
Rohirrim
# 17.08.2017 ob 17:41
No ja, saj je bilo le še vprašanje časa kje in kdaj se bo spet zgodilo.
RdečeModro
# 17.08.2017 ob 19:15
Po poročanju tujih medijev je mrtvih že dosti več.

Samo v 2 stvari si lahko v Evropi dandanes še ziher:
- da bo vreme,
- in da bo nov muslimanski napad z žrtvami.
masterjoze
# 17.08.2017 ob 18:54
Po nekaterih virih naj bi dva moška v turški restavraciji celo zadrževala talce, eden od napadalcev pa naj bi bil "severnoafriškega" videza.
Če je to res, glede na odziv v novicah prejšnjega tedna čakam, kdaj bodo medijski in politični voditelji usklajeno obsodili "skrajno liberalno in multikulturno ideologijo", ki je s svojo "totalitarno, elitistično in ignorantsko držo do mnenja in pravic večine prebivalstva države" spreminjala in uničevala socialno strukturo ter za profit nekaterih povzročila stanje, v katerem so takšni napadi redna novica.
Klik
mb128
# 17.08.2017 ob 17:57
Poleg tega naj bi dva oborožen moška stopila v neko restavracijo. Boznik kombija naj bi bil na begu.
Če mene vprašate to smrdi na terorizem!
Nikolaj
# 17.08.2017 ob 22:10
Zanimivo je dejstvo, da teroristične napade v večini primerov izvajajo pripadniki muslimanske vere.
tron
# 17.08.2017 ob 18:44
@tine

Prva križarska vojna je zgodila šele 400 let po islamskih vpadih in tudi trajale so samo dva stoletja.
Bile so odgovor na islamske vpade, ki so trajali tam krepko čez tisoč let. Agresorja vidiš kot žrtev, zakaj pa ne vem, to samo ti veš.
mornar1310
# 17.08.2017 ob 17:47
Žalostno da takšne novice sprejemamo prav ravnodušno. To pa samo zato ker se že skoraj vsak dan kaj takšnega zgodi.Človeštvo kot vrsta je prav samouničujoča. V vsakem pogledu. Terorizem , klima .......
Azzar
# 17.08.2017 ob 19:34
V Charlotesvillu je bil krivec neonacistični terorist,
v Barceloni pa voznik kombija.....
Bravo, mediji, res ste dosegli dno.....
sumtb
# 17.08.2017 ob 19:02
Na liveleak posnetek, katastrofa.

Admin, v kolikor nameravaš nadaljevati s kršenjem moje Ustavne pravice do Svobode Govora ti garantiram da se boš jutri v kadrovskem oddelku zagovarjal, rtv pa čaka kazenska ovadba.
masterjoze
# 17.08.2017 ob 19:15
Nikomur od politike in medijev ni težko obtoževat raznorazne "verske ali politične skrajneže", "supermaciste", "rasiste", "duševne bolnike", obsojat premagani "fašizem" izpred 80 let, suženjstvo, poboje Indijancev 400 let nazaj, križarske vojne ... itd- vsak z veseljem pristavi svoj lonček. Nihče pa seveda ne bo obsodil vodilnih globalističnih elit in njihove vsiljive "multikulturne" politike, ki je edini pravi krivec za takšne napade - ker bi to pomenilo, da morajo obsoditi sami sebe in svoja ravnanja. Namesto tega bo spet sledil teden hinavskih jamranj, kako tako pač je, kako se tega ne da preprečiti, ...
zozozo
# 17.08.2017 ob 18:59
Mar ni Španija asisitirala Bushu ob napadu na Irak?

Ja, je. In kaj potem? To ni nobeno opravičilo za teroriste. Saj niso ti ljudje, ki so se sprehajali po Ramblasu, asistirali Bushu.
pkorosec
# 17.08.2017 ob 18:26
Kaj pa Zagreb? Kaj pa se je tam 3 dni nazaj zgodilo? Nic ne porocajo. Aja, ocitno ni zanimanja ali pa ni zazeljeno.
los-t
# 17.08.2017 ob 19:46
Tudi jaz gledam dva obraza naših liberalnih soforumašov, prejšnji teden so bili vsi polni gneva in gnusa, danes se vlečejo ven opravičila. Ene je sram barve svoje kože, drugi se spominjajo vojne v Iraku, tretji bi radi kar preprečili komentiranje. A prejšnji teden ni nikomur od teh padlo na misel da bi našel opravičilo v nasilnih protiprotestnikih ali pa predlagal tišino na spletu. Neverjetno, res...

Voznik povozil 13 ljudi. Skrajni nacist umoril nedolžno protestnico. Novinarji tudi sodelujejo pri vedno večjem odmiku dveh svetovnonazorskih polov, ne piše se nam dobro.
Bondjanez
# 17.08.2017 ob 17:51
To pa res ni več izredna novica. Že dolgo ne. Na žalost.
Izvidnik
# 17.08.2017 ob 17:41
Ko sem zagledal sliko novice sem dobil obcutek da so korejci raketo na Guam poslali
Javna ustanova ste ne pa pop tv a kanal itd da bi tako bombasticno javljali
Od vas pricakujem umirjenost itd
RdečeModro
# 17.08.2017 ob 19:02
Aha, vidim da je vklopljena dodatna dimenzija cenzure - vsak komentar pred objavo "moderiran", tako da očitno gre za nov napad muslimanov.
Bodite spoštljivi in jih ne krivite!
ZvonkoBingl
# 17.08.2017 ob 22:19
Kar kocine mi gredo pokonc, ko vidim, da moji levičarji zagovarjajo teroristična dejanja...!!Na tem portalu!!!
psychocandy7
# 17.08.2017 ob 20:07
@azzar

V Charlotesvillu je bil krivec neonacistični terorist,
v Barceloni pa voznik kombija....


Oprosti, te moram popraviti- ni bil kriv voznik kombija, kriv je bil kombi
še enkrat si preberi gornji naslov: ''V Barceloni KOMBI zapeljal v množico...
Kvattro
# 17.08.2017 ob 19:48
1. sožalje svojcem
2. vigilije ob svečah Pray 4 _______
3. ne bo jim uspelo nas razdeliti
4. spremeniti popolnoma ničesar
5. ponovi vajo
...
sošalje svojcem. In poziv, da je nekaj treba storiti glede tega.
Pa mi je nenazadnje vseeno za barvo oz. prepričanje napadalca.
Če razbijaš in pretepaš, tudi če imaš 'bolj prav' kot nasprotnik, to pač NE legitimira tvojih gnilih dejanj..
Se pa vsi lahko strinjamo, da je verjetnost, da gre za islamista, vsaj 98% (glede na pretekle storilce podobnih napadov).
tron
# 17.08.2017 ob 18:21
"a teh napadou bo zmeraj vec na zalost in komu se moremo zahvaliti temu seveda veliki ameriki ker oni to kuhajo"

Islamisti so harali tisoč let po Evropi, takrat ni bilo Amerike. Preberi si malo o stockholmskem sindromu.
bob
# 17.08.2017 ob 22:10
Za terorizem ni nobenega opravičila. Teroristi naj gnijejo v zaporih do konca življenja brez možnosti pomilostitve.
tron
# 17.08.2017 ob 19:27
Ne dolgo nazaj so bili v Španiji na veliko organizirani pro refugees protesti, češ da jih Španija premalo sprejema.Me zanima, če bi ti protesti spet uspeli v tako velikem številu. Močno dvomim.
politik kritik
# 17.08.2017 ob 18:41
Vera miru...

Sožalje svojcem.
Amistad
# 17.08.2017 ob 21:13
Vprašanje za teroriste. Zakaj napadate nedolzne ljudi, ki so ponavadi bili proti vojni in obsojajo dejanja svojih vlad?
Ce ze iscete krivce za to kar se dogaja v vasih drzavah se spravite na parlamente ne na ulice. Tako boste samo dosegli, da bodo jutri navadni ljudje linčali vaše zaburkane žene!
FolkloraS
# 17.08.2017 ob 18:02
Kaj pa drugega kot terorizem!
phantome
# 17.08.2017 ob 20:26
Ta akt nas ne bo prestrašil, skupaj bomo še močnejši. Ne bomo dopustili, da bo naš način življenja ogoržen. Storilci bodo odgovarjali. Imamo vas radi. blablablabla
cairns
# 17.08.2017 ob 19:12
Evropa se vrača na staro. Razlogi za novo ''železno zaveso'' pa so popolnoma drugačni.

Kolupaila
# 17.08.2017 ob 19:08
Res se vprašam do kdaj bodo morali umirati nedolžni otroci, ženske in ostali, da se bomo uprli temu opustošenju po Evropi v imenu islama, kdaj bo konec tega terorja, ki ga povzročajo muslimani v imenu Alaha. Sramota Evrope je, da se pusti tako tepihovati. Kje je Orban, Višjegrajci in deloma edino še Rusija ki jo sicer v prvi vrsti zanima le ona sama ampak vsaj so na pravi strani?
RdečeModro
# 17.08.2017 ob 18:53
V preteklih tednih se je po Barceloni pojavilo več grafitov, uperjenih proti turistom. V nekem videoposnetku, ki je bil objavljen pod sloganom "turizem ubija soseske", več zamaskirancev ustavi turistični avtobus in mu prereže gume.

A vidite kako želijo vse skupaj zracionalizirat in naprtit domačim? Ker čez nekaj tednov, ko bo uradno potrjena identiteta, bodo vmes 3 novi napadi nekje in ne bo brigalo več nikogar.
Tako to gre dandanes.
DrKult
# 17.08.2017 ob 21:16
Evropa, zapri meje!
Tetameta
# 17.08.2017 ob 19:28
A ni francoski predsednik rekel, da se bo potrebno navaditi živeti s terorizmom.. Pa isto je govoril tudi londonski župan...no, smo se že navadili?
webman
# 17.08.2017 ob 21:56
Jaz osebno mislim, da tole kar se dogaja, pelje k novi katastrofi. Nemoč državljanov zaradi musli-teroristov, pod krinko svobode in pravic pa nas koljejo kot podgane.
To bo v prihodnjih letih aktiviralo skrajno desnico ki bo posekala na široko. Kako učinkovita kruta in učinkovita zna biti desnica v Evropi, smo že videli. Po mojem se niti ne zavedajo koga izzivajo...
sanja25
# 17.08.2017 ob 21:36
makoshark
Dimitrij Rupel je podpisal Vilensko izjavo. Ne Slovenci in Slovani, ki po vseh narejenih anketah nikoli nismo podpirali pomoči ZDA pri širjenju demokracije. Je pa moderno vzbujati občutek kolektivne krivde za dejanja posameznikov.
kasilnca
# 17.08.2017 ob 17:53
Unssen

Italijo dovolj tepe narava...
brain2k
# 17.08.2017 ob 19:54
...sedaj bodo voditelji držav EU izrazili obžalovanje in sočutje, jutri pa bo nov dan. To je sedaj realnost v EU. Le kaj je bilo tega treba, se človek vpraša.
thymiann
# 17.08.2017 ob 19:33
pripravite španske zastavice za vaše facebook profile ...
w la revolucion
# 17.08.2017 ob 18:05
Ja teh napadou bo zmeraj vec na zalost in komu se moremo zahvaliti temu seveda veliki ameriki ker oni to kuhajo
joy
# 17.08.2017 ob 19:54
Politiki bojo obsodili dejanje. Karavana gre dalje.
long island
# 17.08.2017 ob 18:23
To je postalo že vsakdanjik v Evropi.
vl4do
# 17.08.2017 ob 17:49
Taksnih in podobnih napadov bo zmeraj vec.

Izredna novica bi bila lahk tudi, da so v Siriji odkrili kemijsko orozje ki izvira iz zahodnih drzav. Ane?
J@st
# 17.08.2017 ob 19:51
So ze sliko objavili.
Po videzu je arabec.
malibumbar
# 17.08.2017 ob 19:03
Zadeti Derviš
# 17.08.2017 ob 17:34

Mar ni Španija asisitirala Bushu ob napadu na Irak?

Kaj praviš? Oko za oko?
Kazalo