Napad se je zgodil malo pred polnočjo po krajevnem času, kar je malo pred 21. uro po slovenskem času. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Napad se je zgodil malo pred polnočjo po krajevnem času, kar je malo pred 21. uro po slovenskem času. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Talibani so napad na letališče izvedli zato, ker je "največji logistični center, preko katerega prihajajo sredstva za križarsko vojno v Afganistanu in Pakistanu". Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ob napadu talibanov ubitih 28 ljudi

Napad do zob oboroženih skrajnežev na največje pakistansko letališče Džinah se je začel v nedeljo zvečer in je trajal do jutra. Vojska je takrat sporočila, da je bilo ubitih vseh deset skrajnežev, ki so bili opremljeni s samomorilskimi pasovi, granatami in raketometi. Kot je znano, so bili napadalci stari med 20 in 25 let, sedem jih je ubila vojska, trije so se razstrelili.

V jutranjih urah je bilo nato znova slišati streljanje znotraj letališke zgradbe, zato so tja vdrli pripadniki specialnih enot.

Potniki na približno kilometer oddaljenem potniškem terminalu naj ne bi bili v nevarnosti. Letališče Džinah v Karačiju je zaprto, kot so sporočile letališke oblasti, naj bi ga ponovno odprli okoli poldneva po lokalnem času (okoli 9. ure po srednjeevropskem času).

Dobro organiziran napad
Skupina oboroženih moških je malo pred polnočjo po krajevnem času letališče napadla v dveh skupinah po pet napadalcev in uničili tovorni terminal. Med drugim so v varnostnike metali ročne bombe, zato so ti na pomoč poklicali t. i. varnostnike za VIP-potnike ali tovor na letalu, ki so bolje izurjeni.

Pakistanske paravojaške sile so sprva sporočile, da naj bi napad izvedli tuji napadalci, med njimi tudi etnični Uzbeki. "Trije napadalci so se razstrelili, sedem pa so jih ubile varnostne sile," je povedal Rizvan Aktar, regijski vodja paravojaških enot, in dodal, da je videti, da gre za Uzbeke.

Ogrožena mirovna pogajanja s talibani
A le nekaj ur po napadu so odgovornost za napad prevzeli pakistanski talibani. Kot je povedal vodja regije Sindh Kaim Ali Šah, so bili napadalci "dobro izurjeni in pripravljeni. Njihov načrt je bil izdelan do podrobnosti, a jim vendarle ni uspelo uničiti letal."

Kot je povedal tiskovni predstavnik pakistanske veje talibanov Tahrik-e-taliban Pakistan (TTP) Šahidula Šahid, so napad izvedli v maščevanje za ubitega voditelja Hakimula Mehsuda, ki je bil ubit novembra v napadu ameriškega brezpilotnega letala. Ob tem je zavrnil pozive vlade v Islamabadu k pogajanjem. "Pakistan izrablja mirovne pogovore kot orodje vojne. Ubil je na stotine nedolžnih žensk in otrok v plemenih. To je naš prvi napad, da maščujemo smrt Hakimule Mehsuda," je dejal in hkrati napovedal nove napade, tokrat tudi v maščevanje "za ubitimi ženskami in otroki".

Pakistanski talibani so do zdaj že večkrat izvedli podobne napade, a večinoma na vojaške objekte. Leta 2011 so več kot 18 ur oblegali pomorsko bazo v Karačiju; tedaj je bilo ubitih najmanj deset ljudi. Skupno pa je bilo v spopadih s talibani v Pakistanu od leta 2003 ubitih že več kot 40.000 ljudi.

Napad talibanov na letališče uničuje možnosti za pomembna mirovna pogajanja z vlado premierja Navaza Šarifa, ki je na oblast prišel lani in obljubil, da bo s talibani sklenil premirje.

Ob napadu talibanov ubitih 28 ljudi