Pred 25 leti so ljudje rušili komunistični režim, danes so protestniki rušili vlado Edija Rame. Foto: EPA
Pred 25 leti so ljudje rušili komunistični režim, danes so protestniki rušili vlado Edija Rame. Foto: EPA

Kot poroča portal balkaninsight.com, je bil protest načrtovan kot miren, povod pa je bila 25. obletnica prvih protikomunističnih protestov v Albaniji. "Zahtevamo volitve. Ramova vlada mora oditi, ta vlada je skorumpirana in napočil je čas, da pade," je protestnike nagovoril Lulzim Basha, vodja Demokratske stranke, ki je organizirala demonstracije. Protestniki so nosili albanske zastave in transparente z napisi "Rama, odidi" in "Hočemo predčasne volitve".

A demonstracije so se sprevrgle v nasilje. Nekaj protestnikov je proti sedežu vlade metalo kamenje, steklenice in dimne bombe. Nekaj stekel na stavbi je polomljenih. Neoboroženi policisti, razporejeni pred sedežem vlade, niso posredovali, poroča srbski portal b92.net. Kamni so poleteli tudi na ministrstva za notranje zadeve, promet in turizem, poroča balkaninsight.com.

Uničen simbolični bunker
Protestniki so po poročanju portala balkaninsight.com zažgali in uničili simbolični bunker, ki je bil zgrajen med ministrskimi poslopji za turistične namene. Napad na bunker se je zgodil po tem, ko je vodja skupine Narodna zveza nekdaj preganjanih ljudi Besim Ndregjoni protestnike k pozval, naj ga uničijo. Predsednik Demokratske stranke Basha naj bi dogajanje le opazoval in naj ne bi posredoval, poroča balkaninsight.com. Policisti niso posredovali, saj so se želeli izogniti nadaljnjemu nasilju.

Premier Rama se je odzval in dejal, da se mu zdi nasilje gnusno in da to ni nikakor povezano z dogodki pred 25 leti. "To nima ničesar s protesti mladih Albancev pred 25 leti, ki so uničili sistem, ne da so uničili eno okno," je dejal predsednik vladajoče Socialistične stranke. Po poročanju b92.net tamkajšnji mediji sicer poročajo, da na shodu ni bilo ranjenih.