Znana je vsebina sefov, kamor je tedanje predsedstvo nekdanjega SFRJ-ja shranilo stvari Josipa Broza - Tita. Foto: MMC RTV SLO
Znana je vsebina sefov, kamor je tedanje predsedstvo nekdanjega SFRJ-ja shranilo stvari Josipa Broza - Tita. Foto: MMC RTV SLO

Prejšnji četrtek so v Srbiji ob navzočnosti tričlanskega državnega zastopstva po pooblastilih srbskega predsednika Tomislava Nikolića odprli sefe srbske narodne banke, kjer je tedanje predsedstvo nekdanjega SFRJ-ja pred tremi desetletji shranilo stvari Josipa Broza - Tita. Vsebina sefov je ostala skrita pred javnostjo, zdaj pa je srbski portal Danas.rs razkril popis predmetov.

V sefih je bilo po podatkih popisa več kot 29 kilogramov zlata v palicah in v prahu, 149 predmetov iz zlata, briljantov in diamantov, ki so pripadali družini Karađorđević. Odkrili so še več kot 2.600 zlatnikov, zlatih predmetov in dragega kamenja, numizmatične kovance, srebrne in pozlačene posode ter predmete manjše vrednosti, kot so manšetni gumbi, cigaretnice in medaljoni. V sefih je bilo spravljenih tudi več deviz v gotovini - več kot 26.000 ameriških dolarjev, 36.000 nemških mark in 2.200 danskih kron.

Titova vnukinja napovedala tožbo
Sefe so odprli na pobudo beograjskega sodišča, kjer poteka zapuščinska razprava članov Titove družine. Predstavniki sodišča in odvetniki Brozovih sorodnikov in dedičev ob odprtju niso bili navzoči, zato je Titova vnukinja Svetlana Broz napovedala tožbo proti Nikoliću.

Kot se je odločilo predsedstvo SFRJ-ja, je mogoče, da se je del Titove lastnine pretvoril v zlate rezerve ali se prodal na dražbi, zato časnik Danas opozarja, da je mogoče, da ta popis ne ustreza povsem najdbi v sefih.