V Južni Afriki se je začelo uradno žalovanje za velikim človekom. Foto: Reuters
V Južni Afriki se je začelo uradno žalovanje za velikim človekom. Foto: Reuters
Johannesburg
Pred Mandelovo hišo v Johannesburgu se vsak dan zbirajo številni Južnoafričani, ki bi se radi tudi osebno poslovili od svojega junaka. Foto: Reuters

Z izredno sejo južnoafriškega parlamenta, ki so jo sklicali v spomin na nekdanjega predsednika in dolgoletnega borca proti apartheidu in za človekove pravice, se bo začel teden žalovanja po smrti velikega državnika. Parlamentarci se bodo poklonili spominu na velikega voditelja, med predstavniki južnoafriškega parlamenta pa sta tudi Mandelova nekdanja žena Winnie Madikizela-Mandela in vnuk Mandla, a še ni jasno, ali se bosta udeležila spominske seje. Na sejo so povabili tudi nekdanjega predsednika F. W. de Klerka, ki je leta 1993 skupaj z Mandelo prejel Nobelovo nagrado za mir.

Posebno mesto, ki ga je imel Mandela v srcih številnih ljudi
V torek v Južni Afriki pričakujejo več kot 70 voditeljev z vsega sveta, ki se bodo pridružili približno 95.000 južnoafričanom, ki se bodo na žalni slovesnosti v Johannesburgu še zadnjič poslovili od svojega junaka. Žalna slovesnost bo na stadionu Soweto v Johannesburgu, kjer se je Nelson Mandela med finalom svetovnega nogometnega prvenstva leta 2010 tudi zadnjič pojavil v javnosti. Zbrane bo nagovoril južnoafriški predsednik Jacob Zuma.

Žalna slovesnost bo eden največjih dogodkov, kjer se bo zbralo tako število svetovnih veljakov v zadnjih letih, to pa kaže na posebno mesto, ki ga je imel nekdanji predsednik Mandela v srcih številnih ljudi po vsem svetu.

V Johannesburgu zbrani voditelji z vsega sveta
Slovesnosti za Nelsonom Mandelo, ki je v četrtek v 96. letu starosti umrl v družinskem krogu, se bodo med drugimi udeležili ameriški predsednik Barack Obama, iranski predsednik Hasan Ruhani, kubanski predsednik Raul Castro, predsednik Zimbabveja Robert Mugabe, francoski predsednik Francois Hollande in britanski premier David Cameron.

Med udeleženci bodo tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun, nemški predsednik Joachim Gauck, predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, nizozemski kralj Willem-Alexander in španski princ Felipe. V Johannesburg se je že odpravil tudi slovenski predsednik Borut Pahor, pridejo pa tudi trije nekdanji ameriški predsedniki George Bush, Jimmy Carter in Bill Clinton, brazilska predsednica Dilma Rousseff, palestinski predsednik Mahmud Abas in indijski predsednik Pranab Muherdži.

Slovesnost bo tudi precejšnji organizacijski in varnostni zalogaj za južnoafriške oblasti, a te zatrjujejo, da so na naval svetovnih voditeljev pripravljeni. "Ves svet prihaja v Južno Afriko," je dejal tiskovni predstavnik južnoafriškega zunanjega ministrstva Clayson Monyela. "A smo pripravljeni, saj nismo začeli povsem od začetka. Imamo sistem, ki ga uporabimo vsakič, ko se nam zgodijo dogodki takega obsega," je še dodal.

Pokopali ga bodo v rodni vasici Qunu
Po žalni slovesnosti bo Mandela med 11. in 13. decembrom ležal v predsedniški palači v Pretorii, kjer se bodo lahko od njega še zadnjič poslovili državljani Južne Afrike. Teden žalovanja se bo v Južni Afriki končal 15. decembra, ko bodo Mandelo pokopali v svoji rojstni vasi Qunu. Pogreba v Qunu se bo udeležilo le manjše število svetovnih voditeljev, saj želijo, da bi ta potekal v družinskem krogu. 16. decembra se bo z odkritjem spomenika Nelsonu Mandeli v Pretorii končal teden žalovanja.