Morilca s skuterja Mohameda Meraha so pokopali v četrtek na pokopališču v Toulousu. Foto: EPA
Morilca s skuterja Mohameda Meraha so pokopali v četrtek na pokopališču v Toulousu. Foto: EPA
Aretacije skrajnežev v Franciji

Pariški tožilec Francois Molins je izjavil, da preiskovalci še vedno iščejo Mohamedove sostorilce, čeprav je neimenovani vir zatrdil, da aretacije naj ne bi bile povezane z njegovim primerom.

Operacijo so v zgodnjih jutranjih urah izvedli preiskovalci notranje obveščevalne službe DCRI. Ob aretaciji nekaterih osumljencev pa so jo spremljali pripadniki specialne policijske enote.

Policija je posredovala tudi na območju Nantesa v kraju Coueron, ki je znano središče prepovedane skupine Forsane Alizza (Vitezi ponosa). To so francoske oblasti januarja letos prepovedale zaradi nabora ljudi za boj v Afganistanu.
Na pogrebu ožjih članov družine ni bilo
Francoska policija je operacijo izvedla dan po pogrebu Mohameda Meraha na pokopališču Cornebarrie v predmestju Toulousa, ki se ga je udeležilo približno 30 mladih iz njegove soseske, članov njegove družine pa ni bilo.

Mohamed Merah, Francoz alžirskega rodu, je s skuterja ustrelil in ubil sedem ljudi, med njimi tudi tri otroke in učitelja pred judovsko šolo, s čimer naj bi maščeval smrt palestinskih otrok, francoske vojake pa je napadel zaradi posredovanja Francije v tujih spopadih.

Njegov polbrat, v Alžiriji živeči Rašid Merah, je dejal, da so Mohameda zmanipulirale francoske obveščevalne službe in da ni imel nobenih povezav z Al Kaido ali talibani. To naj bi po njegovih besedah dokazovalo dejstvo, da ga je "Francija ubila, preden bi lahko spregovoril na sojenju".

Aretacije skrajnežev v Franciji