London je Turčijo že večkrat obtožil, da preslabo nadzira 900-kilometrsko mejo s Sirijo. Foto: Reuters
London je Turčijo že večkrat obtožil, da preslabo nadzira 900-kilometrsko mejo s Sirijo. Foto: Reuters

Trije fantje, stari 17 in 19 let, so izginili v petek, zato je britanska policija o njihovem izginotju obvestila več držav, saj je Scotland Yard sumil, da se je trojica namenila proti Siriji. Turški uradniki so jih odkrili in jih v soboto predali britanskim strokovnjakom za boj proti terorizmu.

Britanci so iz Londona potovali v Barcelono, od tam pa v Carigrad, kjer so jih prijeli na letališču Sabiha Gokcen. "Turčija dela vse, kar je v njeni moči, da prepreči vstop ljudem v Sirijo, a moramo delovati usklajeno. Ta operacija je pokazala, kaj se lahko doseže s sodelovanjem," je za BBC dejal neki turški uradnik.

Britanska in turška policija sta okrepili sodelovanje po izginotju treh 15- oziroma 16-letnih deklet iz Londona, ki so prejšnji mesec odpotovale v Carigrad, od tam pa naj bi po predvidevanjih odšle v Sirijo, kjer so se pridružile Islamski državi.

Britansko notranje ministrstvo je sporočilo, da je trenutno v Siriji okoli 600 Britancev. Okoli 100 britanskih prostovoljcev naj bi se bojevalo v 30.000-članskih kurdskih oboroženih silah, ki bijejo hud boj proti Islamski državi, preostalih 500 pa naj bi okrepilo vrste sunitskih skrajnežev.