Protesti so se nadaljevali že deseti dan. Foto: EPA
Protesti so se nadaljevali že deseti dan. Foto: EPA
Erdogan pri mnogih Turkih še uživa veliko podporo

Na osrednjem trgu v prestolnici Ankara se je približno 10.000 ljudi spopadlo z več kot sto policisti, ki so skušali protestnike znova razgnati z vodnimi curki in solzivcem. Turški mediji poročajo, da so bili pri tem ranjeni številni protestniki, ki so se po uporabi topov in solzivca prerivali. Protesti so se nadaljevali tudi zjutraj, ko so začeli zažigati gume in metati pirotehnična sredstva proti policiji, ki je znova odgovorila s solzivcem.

Nemirno je bilo tudi v Carigradu, kjer se je protestnikom pridružilo nekaj tisoč navijačev turških nogometnih klubov, spopadi med policijo in demonstranti pa so izbruhnili tudi v carigrajski mestni četrti Gazi, delavskem mestnem predelu, kjer prebivajo pretežno Alevi, muslimanska manjšina, ki nasprotuje Erdoganu. Protestniki so tam v policijo metali zažigalne naprave in pozivali "Tayyip, odstopi".

Še v soboto je turška vlada zatrjevala, da so protesti pod nadzorom, a je nekaj ur po tem carigrajski trg Taksim zasedla velika množica. Ključen očitek protestnikov na račun vlade je, da postaja preveč avtoritarna in da poskuša ustavno sekularni Turčiji vsiliti islamistične reforme, glasne kritike na račun premierja Erdogana in zahteve po razpisu predčasnih volitev pa ne potihnejo.

Preberite si zapis RTV-jeve dopisnice Karmen Švegl, ki poroča iz Carigrada.

Erdogan protestnike označil za anarhiste in teroriste
Turški premier Recep Tayyip Erdogan je medtem podpornike svoje islamistično usmerjene vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP), ki so se zbrali na letališču v južnoturškem mestu Adana, pozval, naj lokalne volitve, ki bodo naslednje leto, uporabijo kot priložnost, da protivladne protestnike "naučijo lekcijo". "Samo sedem mesecev je še do lokalnih volitev. Želim, da jih na voliščih na demokratičen način naučite lekcijo," je dejal Erdogan. Leta 2014 bodo v Turčiji lokalne in predsedniške volitve.

Ob tem je Erdogan ponovil svoje trdno stališče glede burnih demonstracij, ki predstavljajo njegov največji izziv, odkar je pred desetletjem prevzel oblast. "Ne bomo naredili tega, kar počnejo nekateri razgrajači. Oni požigajo in uničujejo. So tako podli, da žalijo predsednika vlade te države," je dejal Erdogan in nasilne protestnike označil za anarhiste in teroriste.

Erdogan pri mnogih Turkih še uživa veliko podporo