Po prekinitvi ognja so Kijev, uporniki, Moskva in Ovse dosegli sporazum o umiku tujih borcev in težkega orožja z območij spopadov. Foto: Reuters
Po prekinitvi ognja so Kijev, uporniki, Moskva in Ovse dosegli sporazum o umiku tujih borcev in težkega orožja z območij spopadov. Foto: Reuters
V Ukrajino je medtem prispel tretji ruski humanitarni konvoj. Foto: Reuters

Sporazum so zgodaj v soboto dosegli predstavniki Ukrajine, Rusije, proruskih upornikov in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), gre pa za krepitev sporazuma o prekinitvi ognja, ki je bil v beloruskem Minsku podpisan 5. septembra, od tedaj pa že večkrat prekršen, poroča Al Džazira.

Nov sporazum predvideva tako umik tujih borcev in plačancev, kar naj bi bila diplomatska oznaka za ruske borce na strani proruskih upornikov, kot umik težkega orožja z območij spopadov na vzhodu države. T. i. varovalni pas naj bi bil širok 30 kilometrov, prepovedani pa so tudi vojaški preleti območja.

Plačanci na obeh straneh
Kijev in Zahod sta Rusijo obtožila, da upornike v pokrajinah Doneck in Lugansk podpira z orožjem in vojaki. Moskva navedbe zanika in trdi, da so se Rusi upornikom pridružili kot posamezniki in ne ruski vojaki.

Ruski veleposlanik v Ukrajini Mihail Zurabov, ki je predstavljal Rusijo v pogajanjih, je ob tem dejal, da so "tisti, ki jih kličemo plačanci, prisotni na obeh straneh". Zurabov še meni, da bi moral Ovse nadzirati umik tujih borcev.

Opazovalci Ovseja bodo razmeščeni v varovalni pas, kjer bodo nadzirali izvajanje sporazuma, pa je dejala odposlanka Ovseja na pogajanjih Heidi Tagliavini.

Bolj kontroverzne teme, kot je prihodnji status uporniških pokrajin, so pogajalci pustili ob strani. Ukrajinski parlament je sicer ta teden sprejel zakon, ki daje območjem pod nadzorom upornikov široko avtonomijo. Ta območja bi tako lahko sama izvajala lokalne volitve in imela svojo policijo.

Vodja upornikov v Donecku Aleksander Zaharčenko je po poročanju rt.com dejal, da šteje posebni status za razglasitev neodvisnosti samooklicanih republik Doneck in Lugansk.

Tretji ruski konvoj v Ukrajini
Zgodaj v soboto je v Ukrajino pripeljal tretji ruski humanitarni konvoj, poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass. V konvoju je okoli 200 vozil, ki prevažajo okoli 2.000 ton pomoči za prebivalce jugovzhodne Ukrajine, ki vključuje hrano, generatorje, zdravila, topla oblačila in ustekleničeno vodo, poroča rt.com.

Portal ruske televizije sicer poroča, da ukrajinski mejni organi niso želeli pregledati tovora.

Velike težave Hrvatov z vremenom
Velike težave Hrvatov z vremenom