Delavci stavkajo, ker niso dobili septembrskih plač. Foto: BoBo
Delavci stavkajo, ker niso dobili septembrskih plač. Foto: BoBo
Uljanik
Hrvaško ladjedelništvo se bojuje za preživetje. Foto: Reuters

Predsednik Jadranskega sindikata in šef stavkovnega odbora v Uljaniku Boris Cerovac je v napovedi stavke poudaril, da stavka ni usmerjena samo v izplačilo plač, temveč tudi za zagotavljanje prihodnosti ladjedelništva na Hrvaškem. Povedal je, da za zdaj nimajo informacij o tem, ali uprava ima denar za plače in kdaj ga namerava nakazati.

Stavkajoči zahtevajo tudi odstop uprave Uljanik grupe na čelu z Giannijem Rossando, kritizirajo tudi hrvaško vlado. Menijo, da je vlada dvignila roke od Uljanika, čeprav ima približno 25-odstotni lastniški delež v skupini.

Iz hrvaške vlade so večkrat sporočili, da ni več možnosti, da bi vlada posredovala pri zagotavljanju plač delavcem, kot je to storila pri prejšnjih dveh plačah. Približno 4.500 delavcev skupine je tudi zaradi neizplačanih plač že avgusta stavkalo.

Novi vlagatelji?
Hrvaški minister za gospodarstvo Darko Horvat je konec prejšnjega tedna ponovil, da se pogovarjajo s potencialnimi vlagatelji v ladjedelnicah v Pulju in na Reki. Pojasnil je, da so modeli dokapitalizacije in prestrukturiranja zelo jasni, potencialni partnerji pa ne želijo plačati starih dolgov, ki bodo verjetno padli v breme hrvaškega državnega proračuna.

V 3. maju bo danes potekel petdnevni rok za pobotanje z upravo, po katerem se bodo v stavkovnem odboru odločili, ali se bodo s stavko pridružili kolegom v Pulju. Na Reki opozarjajo, da je račun ladjedelnice blokiran že skoraj dva meseca, če ne bo odblokiran v torek, bo sledil stečaj reške ladjedelnice.