Sporna fotografija pisma z zabrisanim zadnjim delom. Foto: Reuters
Sporna fotografija pisma z zabrisanim zadnjim delom. Foto: Reuters
Vigano se je vdal pritiskom in odstopil. Foto: Reuters


Zaradi afere je že odstopil vodja oddelka za komunikacije v Vatikanu Dario Vigano.

Kot je pojasnil, se je za odstop odločil, ker je bilo glede njegovega dela v zadnjih dneh precej prepirov. Dodal je, da odhaja, ker noče ovirati ali celo zadrževati reforme oddelka za komunikacije.

Vigano je prejšnji teden objavil pismo o knjigah o teološki izobrazbi papeža Frančiška, ki naj bi sicer ostalo zasebno. V njem je bil Benedikt XVI. kritičen do primerjav med njim in njegovim naslednikom, ki mu kritiki očitajo, da je bolj praktičen človek brez posebne teološke in filozofske izobrazbe ter da preizkuša meje doktrine s svojo "liberalno usmeritvijo".
Benedikt XVI. je v pismu navedel, da obstaja med njim in njegovim naslednikom "teološka kontinuiteta" in da je poudarjanje večjih razlik med obema zgolj "trapasti predsodek".

Svarilo pred lažnimi novicami
A del pisma, katerega fotografijo so poslali medijem, je bil zabrisan, in sicer zadnji del, v katerem Benedikt XVI. priznava, da teh knjig sploh ni prebral in da zato še ni v popolnosti teološko ocenil Frančiškovega papeževanja. Mediji so zato Vatikan obtožili manipulacije, afere pa se je prijelo ime Lettergate. Vatikan je sicer pozneje objavil pismo v celoti, a je bilo že prepozno.

Afera se je pojavila dva meseca po tem, ko je papež Frančišek javno posvaril pred nevarnostmi "lažnih novic".

Vigano je bil od leta 2015 prefekt sekretariata za komunikacije. Posodobitev vatikanskih medijev je del reforme rimske kurije, za katero si papež Frančišek prizadeva od začetka svojega pontifikata.

Benedikt XVI. je sicer z mesta papeža odstopil leta 2013, od takrat pa 90-letni nekdanji papež živi v skoraj popolni izolaciji v vatikanskem samostanu Mater Ecclesiae.